dinsdag 12 april 2011

Kamishibai-vertelplaten uitleenbaar

Kamishibai is een traditionele Japanse vertelvorm. 'Kami' betekent papier en 'shibai' betekent drama — papieren drama dus. Het gaat om een klein theatertje waarin grote tekeningen (A3) passen. Elk blad geeft een scène weer uit het verhaal. Een verteller verschuift de tekeningen, als ging het om een verstilde animatiefilm, en vertelt intussen het verhaal dat op de achterkant te lezen staat. In Japan was dit (fietsend) verteltheater een geweldig succes van de jaren '20 tot '50.


De meerwaarde van kamishibai in vergelijking met traditioneel vertellen zit 'm in een even eenvoudig als efficiënt procedé: door middel van uitgekiende belichting worden de kinderen in het verhaal gezogen.

De bibliotheek leent sinds kort ook Kamishibai-vertelplaten uit! Uitlenen gebeurt enkel aan klassen en voor veertien dagen. Op elke farde staat achteraan het aantal platen dat bij het binnenbrengen gecontroleerd moeten worden. De platen zijn opzoekbaar in de computer via trefwoord ‘vertelplaten’of ‘kamishibai’. Het verteltheatertje wordt zelf niet uitgeleend.

0 reactie(s):