vrijdag 23 mei 2014

Met de KJV naar Turnhout


Het is met stip de grootste jury van Vlaanderen, de jury met het grootste aantal stemgerechtigde leden van het land. Ik heb het natuurlijk over de KJV. Een paar duizend 4- tot 16-jarige leesbeesten waren op zondag 4 mei afgezakt naar de Warande in Turnhout om samen met ruim 100 coördinatoren en begeleiders te horen wie van de 64 auteurs en illustratoren werd bekroond.

Natuurlijk was er ook een Wevelgemse delegatie van de partij. Normaal sporen we naar het Boekenfeest; dit jaar hadden we omwille van de wel heel verre bestemming een bus ingelegd, samen met de delegaties van Zwevegem en Lendelede. 


Merel, Robbin, Noor, Leonie, Eva, Widad, Sana, Charlotte, Sara, Branco, Salim, Mieke en Michiel lazen samen met bijna 6000 andere kinderen de afgelopen maanden elk tien boeken. Dat is een stapel van 60.000 boeken die één voor één vastgepakt, bekeken en gelezen zijn. "Stel dat een KJV-boek gemiddeld 2 cm dik is," aldus het programmaboekje, "dan maakt dat een toren van 1,2 km. Ter vergelijking: de Eiffeltoren is 324 m hoog, inclusief antenne." 

KJV, dat is niet alleen lezen, het is ook lezen met een bepaalde instelling. Het is denken dat je iets misschien niet zal lusten, en het toch proberen. Op het Boekenfeest gaat het dan over de boeken die het leukst werden bevonden. Al komt het rondje plechtige prijsuitreikingen pas op het einde van de dag. 

Eerst mochten onze lezers zich uitleven tijdens workshops met Annet Schaap en Karst-Janneke Rogaar. Op de boekenmarkt kon je bij 25 uitgevers en verdelers boeken kopen. Her en der waren er Meet & Greet's met Echte Schrijvers (favoriet: Mark Tijsmans). Je kon een Voorleesshot meepikken of de Gigagroepsfoto bekijken van KJV-leden overal te lande. De Ren je rot-quiz loodste de lezers doorheen de labyrintische gangen van De Warande.


Begeleidsters Conny en Annelies (die samen met Els de KJV-werking van Wevelgem verzorgen) hadden een makkelijke middag. Ze hoefden hun groepjes enkel op tijd in de grote zaal te droppen. Daar praatte Wim Oosterlinck het moment suprême aan elkaar. Een bomvolle zaal roffelde met de handen, stampte met de voeten en joelde het uit toen van elk groepje de laureaat bekend werd gemaakt. 

Download hier [.pdf] de volledige lijst met winnaars.


0 reactie(s):