vrijdag 13 mei 2011

Documentaires in de bib

Het Internationaal Documentaire Filmfestival Docville wordt elk jaar georganiseerd in Leuven. Het festival probeert vooral die films te selecteren die als auteursdocumentaires beschouwd zouden kunnen worden —documentaires die cinematografisch, vormelijk, of wat onderwerp betreft afwijken van het typische beeld wat men heeft van documentaires op televisie. De editie 2011 ging door tussen 30 april en 7 mei.

Ter gelegenheid van Docville stalt de bibliotheek haar mooiste documentaires uit in de afdeling Beeld & Geluid. Een kleine selectie:

Beagle : in het kielzog van Darwin
Een Nederlands-Vlaams televisie-, radio- en internetproject uit 2009 en 2010 van de VPRO, in samenwerking met Teleac en Canvas. Het project, in het kader van het 150-jarige jubileum van Charles Darwins De oorsprong der soorten, draait om een acht maanden durende tocht om de wereld met de klipper de Stad Amsterdam, waarin de vijf jaar durende reis (1831-1836) van Charles Darwin met de Beagle wordt nagevaren.

When we were kings
Een met een Oscar beloonde Amerikaanse documentaire uit 1996 van regisseur Leon Gast. When we were kings gaat over het gevecht tussen boksers Muhammad Ali en George Foreman in Zaïre, 1974, bijgenaamd de Rumble in the Jungle. De ouder wordende Ali werd bij voorbaat kansloos geacht tegen de zeven jaar jongere regerend kampioen Foreman.

Bye, bye, Belgium?
Bye Bye Belgium was een van tevoren onaangekondigde RTBF-uitzending over de onafhankelijkheid van Vlaanderen die op woensdag 13 december 2006 uitgezonden werd op de Franstalige omroep RTBF en opschudding veroorzaakte in België aan beide kanten van de taalgrens, maar ook elders op de wereld.

Tournée Générale
In het programma neemt ervaringsdeskundige Jean Blaute leek Ray Cokes op sleeptouw door bierland België in een volkswagenbus en verkennen ze er het bierlandschap en de biercultuur. Een eerste tiendelige reeks van het programma werd in 2009 uitgezonden op Canvas; een tweede reeks verscheen in 2011. Ook de boeken zijn in de bib verkrijgbaar.

Capitalism : a love story
Amerikaanse documentaire uit 2009, geregisseerd door Michael Moore. De film gaat vooral over de financiële crisis van 2007-2008 en stelt het Amerikaanse economische systeem en het kapitalisme in vraag.

The age of stupid
Britse speelfilm uit 2009 van Franny Armstrong en John Battsek. Een mix tussen een drama, documentaire en een animatiefilm met in de hoofdrol Pete Postlethwaite, die een oude man speelt in het jaar 2055. Hij kijkt naar archiefbeelden over de wereld in 2008 en vraagt zich af: Why didn't we stop climate change when we had the chance?

Darwin's nightmare
Documentaire uit 2004 van de Oostenrijkse documentairemaker Hubert Sauper waarin de gevolgen van de nijlbaars-industrie voor de vissers van Mwanza (Tanzania) getoond.

Henri Cartier-Bresson : the impassioned eye
Deze documentaire portretteert een van de beste fotografen ooit; Henri Cartier-Bresson (1908-2004) wordt beschouwd als de grootvader van het fotojournalisme, en was al gedurende zijn leven een legende. Samen met Robert Capa, George Rodger en David Seymour richtte hij in 1947 het wereldberoemde fotopersbureau Magnum op.

Comandante
Politieke documentairefilm van de Amerikaanse regisseur Oliver Stone. In de film interviewt Stone de Cubaanse leider Fidel Castro over allerlei onderwerpen in de persoonlijke en politieke sfeer. Stone en zijn crew filmden het interview in drie dagen op Cuba in 2002.

Religulous
Documentaire van regisseur Larry Charles met Bill Maher in de hoofdrol. De titel is een portmanteau van religion (religie) en ridiculous (belachelijk) om de satirische aard van de film aan te duiden. De film gaat over religie, in het bijzonder de drie openbaringsgodsdiensten, de theologische en existentiële vragen die erdoor rijzen en de problemen die erdoor ontstaan (zijn).

0 reactie(s):