Het is algemeen bekend dat Nietzsche niet bepaald positief stond tegenover het christendom. Maar wat dacht hij eigenlijk over Jezus? Op woensdag 8 februari organiseert het Davidsfonds afdeling Wevelgem een causerie door Philippe Lepers over deze kwestie. De causerie gaat door in het Cultuurcentrum om 20u. Niet-leden betalen 3 euro toegang. Om alvast in de stemming te komen haalden we een selectie boeken van en over Nietzsche uit onze rekken. Nietzsche is een filosoof waar tot op vandaag veel over gepubliceerd wordt. Zijn invloed blijft indrukwekkend.
maandag 30 januari 2012
Nietzsche over Jezus — causerie door Philippe Lepers
vrijdag 27 januari 2012
Poëtisch traktaat op Gedichtendag
Voordrachtskunstenares Birgit Reynders trakteerde de bibliotheek gisteren op een halfuurtje poëzie. Om 19u las ze voor uit de vijf dichtbundels die genomineerd waren voor de Herman De Coninck Publieksprijs. Zus Betty begeleidde haar op de piano. Het werd een mooi halfuur. Alle afwezigen — en dat waren er op deze doordeweekse winteravond nogal wat — hadden weer eens ongelijk. Gemoedelijk wolkte de poëzie van Sylvie Marie, Paul Demets et les autres uit de mond van Birgit het park in.
maandag 23 januari 2012
Donderdag Gedichtendag in de bibliotheek
Nog een halve week te gaan tot donderdag 26 januari — de dertiende Gedichtendag in Nederland en Vlaanderen! Nu al stroomt de poëzie volop door de lage landen. Op scholen in Nederland en Vlaanderen zijn docenten en leerlingen na de studiedag in Gent druk in de weer met de lessuggesties voor Gedichtendag. In Vlaanderen kan gestemd worden voor Het beste gedicht in het kader van de Herman de Coninck Publieksprijs en worden volop gedichten ingestuurd voor Zet Cobra onder stroom.
Want dat is immers het thema, dit jaar. Stroom. Zoals de Gedichtendag-website het formuleert:
Stroom is ritme, flow, een vloeiende en ongrijpbare beweging van A naar B, dankzij een teveel aan de ene of een tekort aan de andere kant. Stromen kunnen uit woorden bestaan, uit lading, gedachten, uit informatie, stoffen of dingen. Stromen verbinden plekken op deze wereld en brengen mensen bij elkaar.
Ook de bibliotheek laat zich niet onbetuigd op Gedichtendag.
* We maken een mooie boekenstand met de nieuwste bundels die de afgelopen jaren zijn verschenen. Niet alleen de populaire bloemlezingen met gedichten over leven, liefde en dood, maar ook aparte bundels van Vlaamse en Nederlandse dichters.
* Elke lener krijgt aan de balie een prachtig gestileerde postkaart met daarop het gedicht 'Voorbereiding op het examen' van Joke van Leeuwen. De Nederlandse dichteres schreef dit jaar de Gedichtendagbundel (vanaf Gedichtendag voor € 2,50 te koop in de boekhandel). 'Voorbereiding op het examen' is een gedicht uit die bundel.
* Voor de avondlijke bezoekers van de bibliotheek hebben we op Gedichtendag een héél mooie verrassing in petto. De Wevelgemse voordrachtskunstenares Birgit Reynders zal om 19u een halfuurtje gedichten voorlezen uit de bundels die meedingen naar de Herman De Coninck-publieksprijs. Ze wordt begeleid op de piano door haar jongere zus.
Birgit is niet zomaar de eerste de beste. Ze behaalde vorig schooljaar haar diploma voordracht met een monoloog van Benny Claessens. Haar leerkrachten voordracht en toneel vonden het een sterk stuk en brachten haar op de hoogte van de wedstrijd Dexia Classics. Tijdens de finale in de gebouwen van Dexia kaapte de zeventienjarige Birgit de eerste prijs weg. Volgend jaar zou ze graag een theateropleiding volgen, in Gent, Leuven, Brussel of Antwerpen.
Dit zijn de bundels waar ze uit zal voorlezen:
Paul Demets, De bloedplek (De Bezige Bij)
Peter Ghyssaert, Ezelskaaksbeen (Atlas)
Jan Lauwereyns, Hemelsblauw (De Bezige Bij)
Sylvie Marie, Toen je me ten huwelijk vroeg (Uitgeverij Vrijdag)
Leonard Nolens, Zeg aan de kinderen dat wij niet deugen (Querido)
Wees erbij!
dinsdag 17 januari 2012
Wat is uw favoriete gedicht voor de Herman de Coninck Publieksprijs 2012?
Ook u hebt iets in de pap te brokken. Er is immers ook een Herman de Coninck-publieksprijs. Wie hier zijn stem uitbrengt op één van de 5 genomineerde gedichten (deadline: 20 januari) maakt kans op een boekencheque en/of een gratis kaartje voor de slotshow.
Maar u kan ook deelnemen aan onze poll, bovenaan in de rechtermarge van deze website. Er zijn géén prijzen te winnen bij ons: gewoon de gedichten lezen en anoniem stemmen op uw favoriete gedicht (deadline: 26 januari). Omdat het leuk is, en omdat we benieuwd zijn naar uw mening.
Lees hier de gedichten!
.
dinsdag 10 januari 2012
The Joy of Books
Sean Ohlenkamp en zijn vrouw Lisa zijn de gezichten van boekhandel Type Books, in het Canadese Toronto. Na vele slapeloze nachten en met de hulp van een crew van meer dan twintig mensen, werd dit wondermooie filmpje geboren: The Joy of Books [geluid opzetten!]. Al goed dat onze boeken 's nachts hun manieren houden. Schots en scheve boeken terug in het gelid zetten is nu al een honds karwei, elke morgen.
Fotograaf Carl De Keyzer te gast
Op donderdag 9 februari (om 20u.15 in de Bibliotheek) is Magnum-fotograaf Carl De Keyzer onze derde Avondklok-gast. De internationaal gerenommeerde fotograaf is afkomstig uit Kortrijk en beleefde zijn kindertijd in Lauwe. Tijdens deze bijzondere lezing zal hij het hebben over zijn werk en zijn internationale fotoreportages.
Magnum
Carl De Keyzer was op jonge leeftijd goed in voetballen en fotograferen, maar ging na de middelbare school eerst diergeneeskunde studeren aan de Gentse universiteit. Na een half jaar trok hij echter al naar de academie om er te experimenteren met fotografie, film en filosofie.
In 1982 werd De Keyzer docent aan de Gentse academie. Hij zou er blijven tot 1989.
Ook in 1982 begon hij zijn carrière als freelancefotograaf. Zijn interesse voor het werk van andere fotografen bracht hem ertoe om de fotografiegalerie XYZ mee op te richten en te besturen. De belangrijkste fotografen van de wereld waren er te gast. De galerie bleek evenwel niet rendabel. XYZ werd in 1989 opgedoekt, maar De Keyzer had wel van nabij kennis gemaakt met de betere fotografen en hun werk.
In 1990 werd Carl De Keyzer genomineerd voor de befaamde fotografiecoöperatieve Magnum en vier jaar later werd hij volwaardig lid. Foto’s van hem verschijnen dan ook geregeld in de monumentale fotoboeken van Magnum.
De Keyzer houdt van grootschalige projecten. Zijn werk wordt tentoongesteld over de hele wereld en was al te zien in Parijs, Arizona, Zwitserland, Italië, New York… In zijn werk herkennen we algemene thema’s, zoals de impact van macht op het dagelijkse leven.
Bekijk de website van Carl De Keyzer.
Bekijk de website van Magnum.
Boeken
De internationale fotoprojecten van Carl De Keyzer resulteerden vaak in de uitgave van bijzondere fotoboeken.
Zijn eerste boek, Oogspanning, publiceerde hij in 1982. Een vingeroefening. India, het resultaat van vijf maanden door het land te reizen in een periode van drie jaar, verscheen in 1987. De Keyzer toont er voor het eerst zijn onnavolgbare stijl. De foto's werden internationaal opgemerkt en gepubliceerd in (bijlagen van) de Frankfurter Allgemeine Zeitung en The Independent.
In 1989 verscheen Homo Sovieticus, over de Sovjet-Unie in de jaren voor de glasnost en perestrojka. Ook deze foto's kregen internationale belangstelling.
Nadat De Keyzer een jaar door de Verenigde Staten had getrokken, publiceerde hij in 1992 het boek God Inc., waarin godsdienstbeleving en nationalisme in de VS het thema vormen.
In 1994 begint De Keyzer aan een ambitieus project over macht, oorlog en politiek: drie reeksen historische taferelen waar hij uiteindelijk zestien jaar aan zal werken. Tableaux d'histoire, Tableux de guerre en Tableaux politiques vormen samen het magistrale werk Trinity (2008).
Intussen verscheen in 1996 East of Eden (over de gebeurtenissen in Rusland en de voormalige Oostbloklanden na de val van de Berlijnse Muur), in 2000 EVROPA (over de route die naamgenoot Keizer Karel volgde door Europa en wat ervan overblijft), in 2003 Zona (over Siberische gevangeniskampen) en in 2004 Unvarnished (over jonge delinquenten in een Belgische jeugdgevangenis).
Eind 2009 verscheen het fotoboek Congo (belge), waarin De Keyzer, geleid door een reisgids uit 1950, op zoek ging naar de restanten van de Belgische kolonisatie in het Congo van 2003-2009. Voor dit boek, uitgegeven door Lannoo, selecteerde schrijver David Van Reybrouck de tekstfragmenten en citaten.
maandag 9 januari 2012
Boeksculpturen
De Canadese kunstenaar Guy Laramée maakt prachtige sculpturen met boeken als grondmateriaal. Tekst en uitleg bij het project vind je op zijn website (alleen voor de doorzetters).
zaterdag 7 januari 2012
Humo's eindejaarsantwoorden 2011 [slot]
Naar jaarlijkse gewoonte vroeg Humo de afgelopen weken tientallen bekende Vlamingen naar hun boek, cd en film van het jaar. In hun diversiteit vormen de antwoorden op de eindejaarsvraagjes een schat aan lees-, luister- en kijktips. Deze week de laatste schijf antwoorden: vijftien boeken en vijf films, allemaal te vinden in onze bibliotheek!
[Hou de shift-toets ingedrukt om de link te openen in een nieuw venster.]
Boeken
De brug : leven en opkomst van Barack Obama - David Remnick
aanbevolen door Wim Helsen, cabaretier
De zomer zonder mannen - Siri Hustvedt
aanbevolen door Kathleen Cools, journaliste
Datumloze dagen - Jeroen Brouwers
aanbevolen door Lotte Heijtenis, actrice
De ontsporing - Paul Jambers
aanbevolen door Luk Alloo, televisie- en radiomaker
Steve Jobs : de biografie - Walter Isaacson
aanbevolen door Nicolas Lombaerts, voetballer
Legende van een zelfmoord - David Vann
aanbevolen door Guy Mortier, bladenmaker
De Millennium-trilogie - Stieg Larsson
aanbevolen door Nathalie Meskens, actrice
XY - Sandro Veronesi
aanbevolen door Rudi Vranckx, journalist
De autist en de postduif - Rodhan Al Galidi
aanbevolen door Tom van Laere, zanger
Sprakeloos - Tom Lanoye
aanbevolen door Geike Arnaert, zangeres
Titaantjes, Dichtertje en Den uitvreter - Nescio
aanbevolen door Michaël D. Roskam, filmregisseur
Tirza - Arnon Grunberg
aanbevolen door Annemie Turtelboom, politica
Alleen in Berlijn - Hans Fallada
aanbevolen door Linda De Win, journaliste
Nemesis - Philip Roth
aanbevolen door Marcel Vanthilt, televisiemaker
In Europa - Geert Mak
aanbevolen door Kris Peeters, politicus
Films
Rundskop - Michaël D. Roskam
aanbevolen door Philippe Geubels, comedian
aanbevolen door Bert Gabriëls, comedian
aanbevolen door Bart Peeters, zanger en televisiemaker
aanbevolen door Erik van Looy, regisseur en televisiemaker
aanbevolen door Linda de Win, journaliste
aanbevolen door Caroline Gennez, politica
aanbevolen door Nathalie Meskens, actrice
Le gamin au vélo - gebroeders Dardenne
aanbevolen door Marc Didden, columnist en scenarist
aanbevolen door Caroline Gennez, politica
Black Swan - Darren Aronofsky
aanbevolen door Lieven van Gils, journalist
aanbevolen door Milow, zanger
aanbevolen door Clara Cleymans, actrice
Thor - Kenneth Branagh
aanbevolen door Alex Agnew, comedian
Des hommes et des dieux - Xavier Beavois
aanbevolen door David van Reybrouck, schrijver
aanbevolen door Wim Helsen, cabaretier
woensdag 4 januari 2012
Vijftig jaar literatuur in West-Vlaanderen
De Vereniging van West-Vlaamse Schrijvers (VWS) bestaat vijftig jaar. De vereniging publiceert sinds 1966 onder meer het tijdschrift VWS-cahiers. In elke aflevering (er verschijnen zes nummers per jaar) wordt leven en werk van een West-Vlaamse auteur belicht. Die auteur kan zowel een dichter, een romancier, een jeugdauteur, een heemkundige als een essayist zijn. Ondertussen verschenen 266 nummers en vormt de reeks een indrukwekkende bibliotheek van de West-Vlaamse letteren.
In het jubileumnummer n.a.v. de vijftigste verjaardag stelt VWS voor elk jaar van haar bestaan een West-Vlaamse auteur voor aan de hand van een kort fragment uit een belangrijk werk in zijn oeuvre. Het Caleidoscoop van de West-Vlaamse letteren (zo heet het tijdschriftnummer) biedt op een onverwachte, maar daardoor juist inspirerende manier een overzicht van een halve eeuw West-Vlaamse literatuur. Van 1961 tot 2011, van Jan Vercammen tot Sylvie Marie: 50 auteurs die met een prozafragment, een flard theatertekst of een gedicht worden voorgesteld.
Maak alvast kennis met de gekozen auteurs van de laatste tien jaren.
2002 : Niets met jou – Philip Hoorne
2003 : Wortels – Klaas Verplancke
2004 : De krekels van de Provence – Gaston Durnez
2005 : Confidenties aan een ezelsoor – Frank Adam
2006 : Mijn Italië – Luc Devoldere
2007 : Ik, en andere gedichten – Erik Spinoy
2008 : Nieuwe sterrenbeelden – Peter Verhelst
2009 : De bewaker – Peter Terrin
2010 : Verzonnen prooi – Delphine Lecompte
2011 : Toen je me ten huwelijk vroeg – Sylvie Marie
Lees ook dit bericht
Rubrieken
- activiteiten / tentoonstellingen (126)
- actueel / gezien op het nieuws (56)
- bekroond (15)
- boekhandels en bibliotheken (21)
- dienstverlening (35)
- e-boeken (2)
- las je graag...? lees dan ook... (14)
- leestips (67)
- merkwaardige boeken (10)
- merkwaardige leners (9)
- mooie websites / nuttige links (12)
- terugblik op activiteiten (102)
- voor blinden en slechtzienden (2)
- voor filmfanaten (16)
- voor fotografieliefhebbers (8)
- voor gamers (1)
- voor informatiejunks (44)
- voor jongeren (24)
- voor kinderen (50)
- voor leerkrachten (17)
- voor literatuurliefhebbers (92)
- voor minder mobiele mensen (1)
- voor minder vaardige lezers (2)
- voor muziekliefhebbers (19)
- voor senioren (7)
- voor stripfanaten (7)
- voor thrillerlezers (21)
- waar staat...? (1)
- werf (17)
- Wevelgem en Wevelgemnaars (63)
- wielersport (2)
Doorzoek dit weblog
Laatste berichten
Bekijk onze aanwinsten!
FAQ
Links
Knack Boeken
- 'Heksenvervolging draaide om grondbezit': hoe onderdrukking van vrouwen grondig werd gepland
- De levende erfenis van Stefan Zweig: 'Door de oorlog in Oekraïne is zijn werk opnieuw actueel'
- Het weke uurwerk van Ane Riel
- 'Het kwam erop aan moedig te zijn': vier vrouwelijke zieners aan de vooravond van WOII
- Nobelprijswinnaar Abdulrazak Gurnah: 'Je vaderland moeten verlaten is een pregnante ervaring'
Boekendingen
Archief
-
►
2018
(4)
- ► april 2018 (1)
- ► maart 2018 (2)
- ► februari 2018 (1)
-
►
2017
(14)
- ► december 2017 (1)
- ► april 2017 (2)
- ► maart 2017 (6)
- ► februari 2017 (3)
- ► januari 2017 (1)
-
►
2016
(18)
- ► december 2016 (1)
- ► oktober 2016 (2)
- ► april 2016 (2)
- ► maart 2016 (1)
- ► februari 2016 (2)
- ► januari 2016 (5)
-
►
2015
(54)
- ► december 2015 (5)
- ► november 2015 (1)
- ► oktober 2015 (4)
- ► september 2015 (5)
- ► augustus 2015 (1)
- ► april 2015 (4)
- ► maart 2015 (10)
- ► februari 2015 (7)
- ► januari 2015 (2)
-
►
2014
(60)
- ► december 2014 (4)
- ► november 2014 (5)
- ► oktober 2014 (9)
- ► september 2014 (4)
- ► augustus 2014 (2)
- ► april 2014 (6)
- ► maart 2014 (5)
- ► februari 2014 (8)
- ► januari 2014 (5)
-
►
2013
(63)
- ► december 2013 (4)
- ► november 2013 (6)
- ► oktober 2013 (6)
- ► september 2013 (5)
- ► augustus 2013 (2)
- ► april 2013 (4)
- ► maart 2013 (9)
- ► februari 2013 (6)
- ► januari 2013 (6)
-
▼
2012
(85)
- ► december 2012 (6)
- ► november 2012 (3)
- ► oktober 2012 (8)
- ► september 2012 (1)
- ► augustus 2012 (5)
- ► april 2012 (14)
- ► maart 2012 (8)
- ► februari 2012 (10)
-
▼
januari 2012
(9)
- Nietzsche over Jezus — causerie door Philippe Lepers
- Poëtisch traktaat op Gedichtendag
- Donderdag Gedichtendag in de bibliotheek
- Wat is uw favoriete gedicht voor de Herman de Coni...
- The Joy of Books
- Fotograaf Carl De Keyzer te gast
- Boeksculpturen
- Humo's eindejaarsantwoorden 2011 [slot]
- Vijftig jaar literatuur in West-Vlaanderen
-
►
2011
(113)
- ► december 2011 (9)
- ► november 2011 (16)
- ► oktober 2011 (14)
- ► september 2011 (13)
- ► augustus 2011 (6)
- ► april 2011 (15)
- ► maart 2011 (10)
- ► januari 2011 (1)