maandag 18 juli 2011

Moorselenaar illustreert bekroond boek

Het kinderboek Angèle de Verschrikkelijke van Tine Mortier kreeg onlangs een Vlag en Wimpel van de Nederlandse Griffeljury. Dit is een eervolle vermelding die de jury toekent aan de best geschreven kinderboeken die net geen Zilveren Griffel in de wacht slepen. Mortier (40) kreeg de Vlag en Wimpel voor haar teksten, maar illustrator Bert Dombrecht (32), een naar Moorsele uitgeweken Bruggeling, vindt dat de bekroning ook op zijn werk afstraalt.

Hoofdpersoon van het boek is de wervelwind Angèle. Na flink wat oefening en een spoor van vernieling mag ze zichzelf een heuse orkaan noemen. Ze wordt zelfs beroemd, maar tot haar grote woede noemt iedereen haar Zébedé. De paginagrote prenten zijn opgevat als zoekplaten en wie heel goed kijkt, ziet allerlei grapjes van de tekenaar. De tekst raast met wisselende lettergroottes en zwierige zinnen als een orkaan door het boek heen. Op de schutbladen staat uitgelegd hoe je zelf een vlieger kunt maken.

Angèle de Verschrikkelijke verscheen bij uitgeverij De Eenhoorn en staat volgend jaar op het programma van groep 1 van de Kinder- en Jeugdjury. Ook Beu van Kaat Vrancken kreeg een Vlag en Wimpel in de categorie 'tot zes jaar'. Beide boeken zitten in onze bibliotheekcollectie, net als de andere boeken van Bert Dombrecht. Een overzicht van alle prijswinnaars vind je hier. Proficiat Tine, proficiat Bert!


Illustratie van Bert Dombrecht uit het bekroonde boek

0 reactie(s):