dinsdag 5 maart 2013

Boekvoorstelling 'De verborgen prelude' van Eveline Vanhaverbeke

Literair Wevelgem bloeit. Elk jaar hebben we wel één of meerdere boekpresentaties op het programma staan. Op zaterdag 2 maart werd in de bibliotheek de tweede roman van de Wevelgemse auteur Eveline Vanhaverbeke voorgesteld.

Zoals in haar debuut De kleur van de sterren (2010) Arthur Rimbaud het hoofdpersonage was, schreef Eveline ook dit keer een roman rond twee opmerkelijke figuren uit het Franse cultuurleven. De verborgen prelude draait rond de romance van de negentiende-eeuwse schrijfster George Sand en de Poolse componist Frédéric Chopin. Ook Solange, dochter uit een eerder huwelijk van Sand, speelt een rol.


De zaal zat goed vol, zaterdag, en dat stemde onze Schepen van Cultuur tevreden. "Cultuurparticipatie dragen we hoog in het vaandel," zei Lobke Maes, "daarom willen we cultuur zo drempelverlagend mogelijk aanbieden." Ze bekende benieuwd te zijn naar de roman van Eveline, en hoopte met haar dat het boek een succes zou worden.

Marc van Gisbergen van de Nederlandse uitgeverij Marmer nam toen het woord. Hij vertelde hoe de samenwerking met Eveline tot stand was gekomen. Met een manuscript in de mailbox natuurlijk, een manuscript dat zo veelbelovend was dat Van Gisbergen Eveline, van wie hij nog nooit had gehoord, meteen onder zijn vleugels nam. Er moest wel nog wat gebeuren aan de tekst: na 20 redactierondes kon het boek naar de persen.

Maar nu ligt hij er, deze "prachtige roman voor de liefhebbers van Arthur Japin" (website Marmer). Al even fijn: ook De kleur van de sterren wordt heruitgegeven. Eveline Vanhaverbeke is de zevende literaire auteur in het fonds van de jonge uitgeverij uit Baarn.

In het interview met WTV-journaliste Mieke Dumont bekende Eveline dat de druk groot was. Ze is vier maal opnieuw begonnen. Koortsachtig op zoek naar een gepaste vorm: moest ze met iets nieuws komen? Of toch een boek schrijven in de lijn van haar debuut? Ze koos voor het laatste.

Niet dat er onmiddellijk een naam is voor het genre dat ze bedrijft. Het zijn spannende boeken, maar geen thrillers. Boeken die spelen tegen een historische achtergrond, maar geen historische romans. Vrouwen spelen de hoofdrol, dat staat vast. "Ik ervaar elke dag hoe moeilijk het is om me te verplaatsen in de gedachten van een man," grapte Eveline, met een knipoog naar haar echtgenoot.

Wat haar zo aantrok in Sand? Het torment van de schrijfster, die vaak ziek was en het als feministe avant la lettre niet onder de markt had. In de figuur van Sand kon Eveline ook haar liefde voor de (Franse) literatuur opnieuw botvieren. Al draagt Eveline Solange, de dochter van Sand, nog het meest in haar hart. "Ze moest zo sterk zijn."

De aanvangsfase van het schrijven is altijd weer lastig. Dikke biografieën doorploegen. Aantekeningen maken. Zorgen dat alle details kloppen. Research is belangrijk: "Wie werkt met echte personages kan niet anders." En omdat De verborgen prelude deels op Mallorca speelt, werd prompt het vliegtuig naar Palma de Mallorca genomen. Dat viel nog knap tegen. Het klooster dat in de roman zo belangrijk is, bleek onherkenbaar verminkt.

"Wij schrijvers zijn eigenlijk gek," zei Eveline. "Schrijven kan zo frustrerend zijn. Het lukt haast nooit vanzelf." Het hoeft dan ook niet te verbazen dat ze het eerste exemplaar van haar roman overhandigde aan een collega, een zielsverwant.

Bob van Laerhoven was met De wraak van Baudelaire ooit een directe inspiratiebron voor Eveline om spannende romans te gaan schrijven waarin fictie en non-fictie een mooi huwelijk aangaan. Het klikt ook persoonlijk tussen de twee. Ze gingen al bij elkaar op de koffie. Om honderduit te vertellen.

Bob was duidelijk trots toen hij het boek in ontvangst nam. "Schrijvers hebben de naam elkaar het licht niet in de ogen te gunnen, en dat klopt nog ook. Stikjaloers ben ik. Omdat het boek van Eveline al af is, en ik nog een paar weken moet wachten tot mijn boek uitkomt. Eveline is ook stukken... eleganter dan ik."

Tussen de speeches, gesprekjes en voorleesmomenten door was er pianomuziek van Chopin. Sien, Ingrid en Fem brachten live enkele vingervlugge interludia ten gehore. Op de receptie die de gemeente aanbood vond de roman van Eveline vele afnemers. Onder de genodigden herkenden we collega-literatoren Lionel Deflo, Philip Hoorne en Willy Spillebeen.

De verborgen prelude vind je binnenkort in alle filialen van onze bibliotheek. Klik hieronder voor een foto-impressie.


0 reactie(s):