woensdag 27 augustus 2014

Babbel je mee?

Babbelen over boeken. Dat doet de Leesclub van de bib vijf keer per jaar. Telkens staat één boek centraal, maar het blijft niet bij dat ene boek. De Leesclub is vooral een behaaglijke plek waar mensen van gedachten kunnen wisselen over boeken en andere dingen des levens.

De deelnemers hebben vooraf een gekozen boek gelezen of wensen dat snel te doen. Een moderator leidt het boek in en de deelnemers vertellen wat ze ervan vonden. En op het eind gaat iedereen met een rist goede boekentips naar huis!

Iedereen is welkom, vooraf inschrijven is niet nodig.
De leesbijeenkomsten vinden plaats op woensdag (om 19u30) in de leeshoek van bibliotheek Ter Mote.
Je kan telkens vooraf een exemplaar van het boek vragen aan de onthaalbalie.

Leesprogramma 2014-2015

1 oktober
De stoel van Hemingway (Michael Palin)

Martin Sproale, 36 jaar oud en postbeambte in het ingeslapen, Engelse dorpje Theston, is bezeten van de schrijver Ernest Hemingway. Hij woont bij zijn moeder en is niet bepaald het type vlotte vent. Zijn leven verloopt jaar in jaar uit hetzelfde. Zijn levensdoel is het postkantoor en Ernest Hemingway. Zijn kamer is ingericht als klein Hemingway museum. De rust in het dorp wordt wreed verstoord door de komst van een buitenstaander, de nieuwe directeur van het postkantoor, jong, vlot en met grote plannen. Het postkantoor verandert in een moderne, onpersoonlijke, geautomatiseerde vesting, vol met computers en veiligheidsglas. Medewerkers worden ontslagen, Martin Sproale uiteindelijk ook. Gedurende het veranderingsproces verandert Sproale ook, soms is hij helemaal Hemingway en verricht heldendaden. In het dorp woont een Amerikaanse, zij schrijft een boek over de vrouwen in het leven van Hemingway vanuit feministische visie. Sproale en de schrijfster ontmoeten elkaar, krijgen een bijzondere relatie en gaan eenmaal met elkaar naar bed. Als de schrijfster het boek bijna klaar heeft, beseft ze dat de relatie van Hemingway en zijn vrouwen niet zo simpel was. Boeiende roman met prachtige karakters.

3 december
Langs de wegen (Stijn Streuvels)
Het verhaal van een eenvoudige paardenknecht uit West-Vlaanderen die na twintig jaar (onbewust) gelukkig zwoegen op een boerderij terugkeert op het kleine boerderijtje van zijn gestorven vader, daar trouwt, zes kinderen krijgt en na de dood van zijn vrouw tot diepe armoede en eenzaamheid vervalt. Ontroerende roman, vol beeldende natuurbeschrijvingen en een mooie karakteristiek van de landarbeiders uit die tijd (aan het begin van deze eeuw) die zonder morren ploeterden voor de eenvoudigste levensbehoeften. "In zijn vereiste soberheid, met de wreedheid die blijkt overal uit de gewone dingen, is het een werk geworden waar ik het meest van houd" (Stijn Streuvels).

4 februari
Met angst en beven (Amélie Nothomb)

Een Belgische vrouw werkt in 1990 voor een jaar in een Japans bedrijf in Tokio en wordt daar keer op keer vernederd door haar superieuren. Diverse biografische gegevens van de hoofdpersoon komen overeen met die van de schrijfster , zoals een verwijzing naar haar debuutroman uit 1992, 'Hygiène van de moordenaar'. Japans-Westerse cultuurverschillen, met name op het gebied van de arbeidsverhoudingen, worden niet al te diepgaand en met enige humor beschreven. Het beeld van de Japanner blijft wel wat steken in clichés. Deze roman werd in 1999 tegelijk met 'Anielka' van François Taillandier bekroond met de Prix de l'Académie française en is in Frankrijk een bestseller met 400.000 verkochte exemplaren. 

1 april
Oorlog en terpentijn (Stefan Hertmans)

Aan de hand van hem nagelaten memoires van zijn grootvader Urbain reconstrueert Hertmans in beeldrijke taal het leven van zijn grootvader die rond 1900 in armoede opgroeide in Gent. Hertmans verbindt op indrukwekkende wijze vroege jeugdervaringen van zijn grootvader met de latere, toen Urbain als jong soldaat hachelijke dagen en nachten in de loopgraven overleefde. Zo worden de gruwelen van de Eerste Wereldoorlog aangekondigd met de beschrijving van een argeloze Urbain, die terecht komt in een oude gelatinefabriek, waar dierenkoppen worden gekookt. ‘Een zwarte stierenkop rolde tot tegen een tafelpoot. Meteen kropen de witte maden ertegenaan als een onstuitbaar leger dat uit een andere wereld naar hier was gestuurd om alles te bedekken en zich loos te vreten (...)’. Ook beschrijft Hertmans de transformatie van tijdgeest en stadslandschap, waarbij de schone natuur in vredestijd niets verraadt van het bloed en lijden dat de vruchtbare aarde opslorpte. Tegelijkertijd definieert de kleinzoon de afstand en de verwantschap met zijn grootvader.

3 juni
Woesten (Kris Van Steenberge)
Woesten, een West-Vlaams dorp vlakbij Ieper, aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog. Een dochter van een smid leert een jonge dokter (uit gegoede familie) kennen en trouwt met hem. Zij raakt zwanger en baart acht maanden later een tweeling: een knappe zoon, Valentijn, en een mismaakt kind dat de vader weigert een naam te geven. Nameloos, zo wordt hij aangeduid. De jongen gaat gesluierd door het leven. Een gezinsdrama voltrekt zich en de gruwelen van de Eerste Wereldoorlog breken los. De roman wordt vanuit verschillende perspectieven verteld, met een epische kracht en in een Vlaamse stijl die betovert. Via allerlei omwegen komen de broers ten slotte weer bij elkaar. Een onwaarschijnlijke erfenis valt hun ten deel en een catharsis volgt. Een onderhoudende en sympathieke roman!
Deze leesclubavond verloopt in aanwezigheid van auteur Kris Van Steenberge, die vertelt over zijn roman en zijn schrijfwerk.
Iedereen van harte welkom!



0 reactie(s):