zaterdag 20 februari 2016

Van brakskeswijk tot Neerbeekstraat

Van 1 tot 31 maart loopt in de Bib in het park een tentoonstelling over de geschiedenis van de Neerbeekstraat. 
Bernard Leicher werd geboren in de straat en woont er sinds enkele jaren weer in de buurt. Hij verdiepte zich in de geschiedenis van de wijk en ging bij de huidige bewoners op zoek naar oude foto's, documenten en herinneringen. Zijn research resulteerde in een uitgebreid artikel voor het heemkundig tijdschrift Wibilinga en de tentoonstelling 'Van  brakskeswijk tot Neerbeekstraat'.

De wijk van de  Neerbeekstraat, een kleine zijsprong van de Spoorwegstraat in Wevelgem, herbergt een merkwaardig stukje geschiedenis. 
Tijdens Wereldoorlog I werden op de weidegronden van Henri Vandoorne herstelwerkplaatsen ingericht voor het Duitse wagenpark. Eens de oorlog voorbij kwam die ruimte weer vrij en werd ze vlug ingepalmd voor noodwoningen.
Het Koning Albertfonds stelde her en der legerbarakken ter beschikking die toch niet meer dienden aan het front. Zo ontstond de wijk van ‘de brakskes’. 
Jonge mensen vonden er hun eerste stek en al gauw ontwikkelde zich een boeiend buurtleven. Er werd verkaveld en gebouwd en geleidelijk verdwenen de barakken. De meeste gezinnen bleven in de wijk wonen. 
Na 1950 kwam er een tweede generatie jonge mensen de wijk bewonen. Het was er rustig en de vele kinderen konden ongestoord ravotten. De wijkbewoners voelden zich steeds meer met elkaar verbonden en een jaarlijkse ‘stratefeeste’ bevestigde die samenhorigheid. Die goede gewoonte is, met enkele onderbrekingen, tot vandaag blijven bestaan. 

De tentoonstelling in de bibliotheek geeft een indruk van hoe het wonen in deze wijk is geëvolueerd. Via authentieke foto’s, opgedolven uit koekendozen en vergeten fotoalbums  krijgt de bezoeker een beeld van het dagelijks leven van de bewoners. Het is tegelijk een kleine geschiedenis van honderd jaar wonen binnen één enkele wijk.


Praktisch

Tentoonstelling: Van brakskeswijk tot Neerbeekstraat
Van 1 tot 31 maart in de Bib in het park
Gratis toegang
Organisatie i.s.m. heemkundige kring Wibilinga

Tegelijk loopt de tentoonstelling Streetview 10: een eigenzinnige fotoreeks van Kris Seynhaeve over wonen in een wereldstad


1 reactie(s):

Unknown zei

Courselle Alphonsine, mijn moeder,en mijn dochter en kleinkind en ik zijn gaan kijken naar de tentoonstelling.
Heel mooie foto's en goed uitgelegde tekst.
Zo leerde zelfs mijn moeder nog bij over haar eigen straat. Een uitzonderlijk stukje geschiedenis van Wevelgem.
Ik verlang al om het boek te kunnen lezen