vrijdag 25 maart 2011

Auteursbezoek: Gideon Samson


In het kader van de Jeugdboekenweek regelde de bibliotheek voor het vierde leerjaar uit Moorsele een ontmoeting met de Nederlandse jeugdauteur Gideon Samson. De ontmoeting vond plaats op 25 maart in OC De Stekke. Gideon Samson debuteerde in 2007 met Niks zeggen! en ontving hiervoor een Vlag & Wimpel. Zijn tweede boek Ziek verscheen in 2009. Hij werd hiervoor bekroond met de Zilveren Griffel en was daarmee de jongste griffelwinnaar ooit. In september 2010 verscheen zijn derde boek Met je hoofd boven water.

Citaat: “Ik schrijf over kleine gebeurtenissen die op wereldniveau er niet toe doen, maar die voor een hoofdpersoon megabelangrijk zijn. Ik hou erg van woorden. Ik let op de zinsbouw, het ritme, de punten, de komma´s: alles moet kloppen. Geen enkele zin mag overbodig zijn.”

De boeken van Gideon:

Niks zeggen (2007) 9+
Het valt niet mee voor een gewone 10-jarige jongen om met geheimen om te gaan

Ziek (2009) 12+
Belle, dertien jaar, is ernstig ziek, ligt in het ziekenhuis en voelt zich beroerd. Vanuit haar perspectief beschrijft ze met cynische blik haar omgeving, de vriendinnen die haar alleen uit 'zieligheid' komen bezoeken, haar ouders en de dokter die stomme vragen stelt.

Met je hoofd boven water (2010) 10+
Gied, negen jaar, houdt niet van zwemmen. Sterker nog: hij is er bang voor. Al die moeilijke dingen die anderen wel kunnen en hij nog niet!

Kunnen meisjes voetballen? (2011) 7+
Janna is het enige meisje en spits van het jongensteam F1 van Sporting RAP. Ze moeten de belangrijkste wedstrijd van het jaar spelen, tegen de medekoploper.

0 reactie(s):