donderdag 15 december 2011

Terugblik op 'Stijn en de sterren'


'Stijn en de sterren' heet alleen maar zo omdat het stafrijm zo lekker bekt. Eigenlijk, zo konden we gisteravond vaststellen, gaat het hart van Stijn Meuris uit naar planeten — de acht grote steenbrokken en gasbollen die cirkelen rond de zon. En dan vooral naar Mars, de enige realistische uitwijkmogelijkheid voor als het hier op Aarde iets te krap wordt. 'Wij Belgen moeten éérst naar Mars gelanceerd worden,' zei Stijn, 'wij zijn de matige zomers daar (20° op zijn best) toch al gewoon.'

Meuris gedroeg zich in De Stekke als de leraar aardrijkskunde die je altijd al had willen hebben. Gewapend met headset en tonnen energie gaf hij een kwieke rondleiding door het heelal. Van zijn oude sterrenhut met uitschuifbaar dak in Neerpelt ('Nerplt') tot de onmetelijke pracht van Hubble Ultra Deep Field. Stijn zwoer bij zeer analoge technologie als slides en overheadprojector om zijn stoomcursus te ondersteunen. Foto's werden getoond, met daarop zon, maan, planeten, het sterrenstelsel Andromeda en enige kretsen van Meuris' eigen vingers.


Na afloop maakte Stijn een praatje met het publiek en signeerde met graagte het boek dat hij over de materie schreef. Leerzaam én entertaining: wat verlang je nog meer van een doordeweekse woensdagavond? Dat alles voor het astronomische bedrag van 5 euro.


Voor wie meer wil weten:

Stijn & de sterren - Stijn Meuris
Een handboek van Stijn Meuris over het heelal en omstreken

50 inzichten universum - Joanne Baker
Onmisbare basiskennis

Sterren kijken - Storm Dunlop
Nog steeds de beste astronomische veldgids

Astra

Tijdschrift van de Jongerenvereniging voor Sterrenkunde

Heelal
Tijdschrift van de Vlaamse Vereniging voor Sterrenkunde

http://www.powersof10.com/

http://www.hubblesite.org/

http://www.nasa.gov/

7 reactie(s):

B@RT zei

Leuke avond, mooi verslag. De manier waarop Meuris "Moorsele" uitsprak klonk zelfs een beetje outer space...

Bibliotheek Wevelgem zei

Moorsel, vele keren Moorsullu... En één keer het correcte Moorséle. Op het laatst.

Koen Dhaene zei

Kun je ook eens neerpennen hoe hij Overpelt en Neerpelt uitsprak? Waarvoor danktu...

Bibliotheek Wevelgem zei

Goed lezen, Koen. Dat stond al in het stukje.

Bibliotheek Wevelgem zei

Hoe meer ik trouwens naar foto 2 kijk, hoe toffer ik 'm vind. Die zwarte achtergrond... Alsof we ook echt buiten onder de nachthemel zaten.

Koen Dhaene zei

Bedoelde eigenlijk in fonetisch schrift, Jeroen. Ik had niet de indruk dat die Meuris zijn Limburgse 'Nerplt' uitsprak zoals wij dat zouden doen... Om nog te zwijgen van zijn variant van 'Overpelt'. ;-)

Bibliotheek Wevelgem zei

Ah, op die manier. Fonetisch schrift gaat helaas boven mijn macht, Koen. Die ene les daarover in het middelbaar, jaren her, ben ik allang vergeten.