vrijdag 18 april 2014

In memoriam Márquez

Gisteren overleed de grote Colombiaanse schrijver Gabriel García Márquez. Hij was het gezicht en de belangrijkste exponent van het magisch realisme, hoewel hij ook meer traditionele journalistieke reportages schreef en ook bekendheid genoot als politiek activist.

Zijn populariteit was hier het grootst in de jaren zeventig en tachtig, toen zijn bekendste romans Honderd jaar eenzaamheid en Liefde in tijden van cholera in vertaling verschenen. Márquez (klemtoon op de eerste lettergreep!) effende het pad voor tal van Latijns-Amerikaanse schrijvers met een krachtige verbeelding, zoals Jorge Luis Borges, Isabel Allende en Mario Vargas Llosa.


In 1984 ontving Márquez de Nobelprijs voor Literatuur "voor zijn romans en korte verhalen, waarin het fantastische en het realistische zijn gecombineerd in een uitgebreid gecomponeerde verbeeldingswereld, die het leven en de conflicten van een continent weerspiegelt." We zetten graag zijn mooiste boeken in onze collectie op een rij:

Honderd jaar eenzaamheid
Zijn beroemdste roman. José Arcadio Buendia is 24 als hij het dorp Macondo sticht, ergens in Zuid-Amerika. Op zeer hoge leeftijd sterft hij als een krankzinnige. Zijn zoon Aureliano neemt de leiding over. Vol verlangen om sociale mistoestanden te verbeteren ontketent hij tal van revoluties.

Liefde in tijden van cholera
Een tragikomische geschiedenis van een levenslange onbeantwoorde liefde die zich afspeelt tegen een negentiende-eeuws decor. Hoofdthema in het boek is de liefde, maar ook ouderdom en eenzaamheid.

De kolonel krijgt nooit post
Een kolonel met een revolutionair verleden woont in een fictief Zuidamerikaans stadje waar hij al 15 jaar tevergeefs wacht op het bericht dat hij zijn pensioen zal krijgen. Zijn enige en laatste trots is een magere vechthaan. Márquez noemde het zijn meest geslaagde boek.

Kroniek van een aangekondigde dood
Novelle rond de moord op Santiago Nasar, gepleegd door de tweelingbroers Vicario. Het verhaal wordt zeer knap, op niet-lineaire wijze verteld door een dorpsgenoot en schoolvriend van Santiago, met behulp van getuigenissen van een groot aantal dorpelingen.

Alle verhalen 1947-1982
In totaal 41 verhalen. Van magisch-realistische pareltjes tot journalistieke reportages. Vaak gesitueerd in Macondo, het fictieve Colombiaanse plattelandsdorpje dat door de roman Honderd jaar eenzaamheid legendarisch is geworden.

Leven om het te vertellen
Als je 75 geworden bent, een 30-tal romans op je naam hebt staan die de wereld rond zijn gegaan en die mede daardoor de Latijns-Amerikaanse literatuur een nieuw gezicht hebben gegeven, is de tijd gegund voor een genoeglijk zelfportret. Márquez over zijn kleurrijke jeugdjaren en de hachelijke opgang naar zijn schrijversdroom.

Herinnering aan mijn droeve hoeren
Geen zinnenprikkelende novelle, maar juist een fijnzinnig en warmbloedig verhaal. Een oude vrijgezel die enkel de betaalde liefde kent, besluit zichzelf voor zijn negentigste verjaardag een heel bijzonder cadeau te geven: een nacht met een jonge maagd.

0 reactie(s):