zaterdag 21 maart 2015

JBW: auteursontmoeting met Jef Aerts

Jef Aerts is schrijver van kinder- en jeugdboeken, romans, poëzie en toneel. Hij groeide op in een bosrijk dorp in de buurt van Leuven. In 2012 verscheen zijn eerste kinderroman, Het kleine paradijs. De twaalfjarige Lilita gaat op zoek naar haar vader in een verre stad, die is afgesloten door een torenhoge muur. Vissen smelten niet, gepubliceerd het jaar daarop, is een gelaagde kinderroman over een jongen die een tocht over een ijsweg maakt met in zijn tas de lievelingsvis van zijn zieke vader.


Op donderdag 12 maart konden we Jef strikken in het kader van de Jeugdboekenweek voor een auteursontmoeting voor het vijfde leerjaar. Jef vertelde over het schrijverschap en waar hij zijn inspiratie vandaan haalde. Oordeelkundig lichtte hij een aantal elementen uit zijn boeken en ging daar wat dieper op in. Achteraf kon je links en rechts horen dat de lezing bij sommige kinderen inderdaad tot een beter begrip van de verhalen had geleid.


Jef woont met zijn vrouw en drie kinderen op een kleine boerderij met een heleboel dieren. Hij had voor de gelegenheid het gewei van een edelhert meegebracht en had er een prachtige theorie over. Gedachten groeien mensen soms ook boven het hoofd. Dan krijgen ze, als je goed kijkt, net als een hert uitstulpingen, die langzaam uitgroeien tot een wijdvertakt gewei. Welnu, net zoals bij herten tijdens het vechten het gewei soms sneuvelt, kunnen onze zorgen van ons af vallen als we de ontmoeting (of confrontatie) aangaan met elkaar.

0 reactie(s):