dinsdag 31 maart 2015

JBW: auteursontmoeting met Jan De Kinder


"Niets zo fijn als vertellen met een kamishibai of vertelkoffer in klassen of bibliotheken. Deze Japanse vertelvorm zorgt voor een direct en warm contact tussen verteller en publiek."

Zo staat het te lezen op de site van jeugdauteur en illustrator Jan De Kinder. Waarop wij Jan snel gingen boeken, natuurlijk! Voor drie lezingen maar liefst, op dinsdag 10 maart, voor het tweede leerjaar in Gullegem. Want ook in Gullegem was het Jeugdboekenweek.


Jan studeerde grafiek in Brussel en Leuven. In 2002 debuteerde hij met het prentenboek Mathilde. Sindsdien werd zijn werk al vertaald in elf talen. In Gullegem bracht hij het prentenboek Ik ben de sterkste met de kamishibai. Op een interactieve manier: Jan deed een beroep op de fantasie van de kinderen om het verhaal mee vorm te geven.

Achteraf gaf hij tekst en uitleg bij de illustraties die hij maakte. Sommige technieken die Jan gebruikt zijn best verrassend: met een kopje koffie kan je een erg mooi bruin maken op papier. Al blijft rood de lievingskleur van Jan, in al zijn schakeringen.


Daarna mochten de kinderen zelf aan het werk. De klas van meester Dirk (van De Gulleboom) maakte eigenzinnige verhaalboekjes. Jan deed voor op welke manier je papier zoal kunt plooien en hoe je met een uitgesneden venstertje een doorkijkje biedt naar de volgende bladzijde.

Bibliotheekmedewerkers Griet en Conny zagen dat het goed was... Een selectie van de boekjes vind je onderaan deze sfeerbeelden.


 Foto's van De Gulleboom. Meer hier.

0 reactie(s):