zondag 17 mei 2015

Met de KJV naar Gent


De KJV! Het is met stip de grootste jury van Vlaanderen, de jury met het grootste aantal stemgerechtigde leden van het land: 6475 stuks om precies te zijn. Het leeuwendeel van hen was op zondag 10 mei afgezakt naar Gent om samen met ruim 100 coördinatoren en begeleiders te horen wie van de 41 aanwezige auteurs en illustratoren werd bekroond.

Het KJV-slotevenement vond plaats op enkele tot de verbeelding sprekende locaties in de historische binnenstad van Gent. Het nieuwe concept vond eerlijk gezegd weinig bijval: de locaties op zich zijn mooi, maar weinig kan tippen aan de algehele ambiance van één locatie waar je helemaal kunt opgaan temidden van alle andere leesbeesten.

De delegatie uit Wevelgem, 12 kinderen uit een van de 266 KJV-afdelingen in Vlaanderen en Brussel, liet het alvast niet aan zijn hart komen. De zon scheen uitbundig en na de picnic in het Citadelpark stoven de verschillende leeftijdgroepjes uiteen, op zoek naar hun activiteiten.


Groep 3 rende naar de Lakenhallen en het stadhuis, groep 4 was present in de Sint-Pietersabdij, groep 5 moest naar de Vooruit. En begeleidsters Conny en Annelies maar pendelen tussen de verschillende locaties!

De kinderen konden genieten van een rondje improvisatietheater, een podiumprogramma met acteurs uit Thuis, signeersessies, lezingen, hier en daar een boekentafel én een felgesmaakt ijsje dat de bibliotheek hen trakteerde.

Marjolijn Hof


Karen Dierickx 

KJV, dat is niet alleen lezen, het is ook lezen met een bepaalde instelling. Het is denken dat je iets misschien niet zal lusten, en het toch proberen. Op het Boekenfeest gaat het dan over de boeken die het leukst werden bevonden.

Al komt het rondje prijsuitreikingen pas op het einde van de dag. De binnenhof van de Sint-Pietersabdij leende zich mooi voor zo'n plechtig moment.

Nancy Mostrey

Johan Vandevelde en Bart Vermeer

In Gent kregen alle laureaten cuberdons (Gentse neuzekes) cadeau! Top of the bill was de komst van de Australische succesauteur Andy Griffiths, van de Waanzinnige boomhut-reeks. Na afloop was het drummen aan de tafel van de boekenverkoop. Andy had voor iedereen een leuke boodschap veil vooraan elk boek.Dit zijn de eerste plaatsen van de KJV 2015:

Groep 1 (4 tot 6 jaar)
Piraten in de straat - Jonny Duddle en Bette Westera (vert.) (De Fontein)

Groep 2 (6 tot 8 jaar)
Jacques op vakantie - Alex T. Smith en Harmen van Straaten (vert.) (The House of Books)

Groep 3 (8 tot 10 jaar)
De waanzinnige boomhut van 13 verdiepingen - Andy Griffiths, Terry Denton (ill.) en Edward van de Vendel (vert.) (Lannoo)

Groep 4 (10 tot 12 jaar)
Mijn bijzonder rare week met Tess - Anna Woltz (Querido)

Groep 5 (12 tot 14 jaar)
Wonder - R.J. Palacio en Esther Ottens (vert.) (Querido)

Groep 6 (14 tot 16 jaar)
Boy nobody - Allen Zadoff en Margot van Hummel (vert.) (Clavis)


In de jeugdafdeling liggen alle prijsbeesten uitgestald. Kleurrijke bladwijzers lijsten nog eens alle winnende boeken op.

0 reactie(s):