dinsdag 7 maart 2017

Milja Praagman op bezoek


Het samenwerkingsverband van Zuid-West-Vlaamse jeugdbibliothecarissen slaagt er al enkele jaren in een hele fijne lezingentournee te organiseren met Nederlandse jeugdschrijvers. Pure win-win is dat: Wevelgemse kinderen komen zo ook eens in contact met auteurs van ver over de grens, en omgekeerd ontmoeten Nederlandse schrijvers op een paar dagen tijd een aanzienlijk deel van hun Vlaamse fans. Dit jaar kregen we Milja Praagman over de vloer, een hele leuke kinderboekenschrijfster én -illustratrice.


Milja werd dan wel geboren in Amsterdam, maar groeide op in Den Dungen, in de driehoek 's Hertogenbosch-Tilburg-Eindhoven. Het zuiden van Nederland dus, en dat kon je horen aan haar zachtruisende r. Het maakte de taalafstand tussen haar en het tweede leerjaar van de Moorseelse lagere school alvast een tikje minder groot.


Milja woonde als kind in een oud huis op een dijk, met veel dieren en veel ruimte om zich heen. Ze studeerde grafisch ontwerpen aan de Akademie voor beeldende kunsten in Breda. Voor Sesamstraat-televisie maakt ze animaties. Door het illustreren en vooral door het verzinnen in opdracht voor Okki en andere kindertijdschriften onstonden er ook veel nieuwe ideeën voor ‘eigen’ verhalen. De schrijfster Milja werd geboren!


Drie workshops gaf Milja. Ze vertelde eerst hoe ze illustratrice werd, hoewel het oorspronkelijke plan was om amazone te worden. (Probleem: ze had geen paard.) Ideeën voor haar boeken doet ze meestal op in de beslotenheid van haar eigen huis. In bad bedacht ze opeens dat een po een hoed wordt, als je hem maar omgekeerd op je hoofd zet. Een ander boek ontstond toen ze ziek te bed lag en iedereen te pas en te onpas de kamer binnen kwam. Het gloednieuwe boek Het lammetje dat een varken is past wonderwel in het thema van de Jeugdboekenmaand: M/V/X (over genderverschillen en identiteit).


Na het bonte exposé van Milja, waarin ze ook een inkijkje gaf in haar werkruimte - met die chaotische werktafel - mochten de kinderen zelf aan de slag voor een potje tovertekenen: de kinderen maakten een tekening op papier die, naarmate je nieuwe flapjes openklapte, steeds weer een andere tekening werd. De mooie resultaten zie je op de filmpjes hieronder!

Bekijk hier alle boeken van Milja Praagman in de bib.

0 reactie(s):