dinsdag 14 maart 2017

Ontmoeting met Wim Chielens

Wim Chielens was vandaag op bezoek bij ons. Hij weet alles van de Eerste Wereldoorlog en heeft er een paar prachtige jeugdboeken over geschreven. Wim is geboren en getogen in de Westhoek. Hij werkte zesentwintig jaar voor VRT Radio 2 als journalist en producer. Hij is een kind van de frontstreek en hoorde de getuigenissen nog uit de mond van mensen die het zelf meemaakten.

Komt hij voor een klas spreken, dan brengt hij een koffertje mee met voorwerpen die verwijzen naar de oorlog. Aan de hand van die voorwerpen laat hij de kinderen eerst zelf vertellen en daarna maakt hij de link met een verhaal, een tekst, een gedicht.

In zijn boek De kijkkast van Kobe krijgt een jongen uit de Westhoek na sluitingstijd een rondleiding in het In Flanders Fields Museum in Ieper door zijn oom Piet Chielens die er werkt. Kobe is zodanig onder de indruk van wat hij er te zien en te horen krijgt dat hij zelf een museum over de Eerste Wereldoorlog wil maken. Dus gaat hij voorwerpen verzamelen om zijn museum gestalte te geven - de voorwerpen die in Wims valiesje zitten: bottines, een kleine spade...


0 reactie(s):