donderdag 28 april 2011

Auteursbezoek: Do van Ranst

In het kader van de Jeugdboekenweek nodigde de bibliotheek jeugdauteur Do van Ranst uit voor het tweede secundair van het Sint-Pauluscollege. Na een lange lijdensweg in de ochtendspits deed Do zijn ding voor een goed gevulde theaterzaal in De Guldenberg. Het publiek reageerde dankbaar op de dynamische lezing over boeken lezen en boeken schrijven.

Do van Ranst (Dendermonde, 13 juli 1974) woont in Hamme. Hij debuteerde in 1999 met Boomhuttentijd (Averbode), een verhaal over zelfmoord, rouw en verdriet. Hij was toen vijfentwintig. Behalve schrijven heeft hij nog twee passies: muziek en theater. Vooral dat laatste was goed te merken. Do voelt zich prima thuis op een podium.

Alle boeken van Do in de bib

Boeken van Do voor 12+'ers (keuze):

Mijn hondenjongen (2002)
Een idyllisch verhaal waarin verliefdheid de uiteindelijke, kleine kern vormt. Maar om tot die kern te komen, worden eerst een paar andere thema's afgetast.

Mijn vader zegt dat wij levens redden (2004)
In 48 korte hoofdstukken vertelt de naamloze ik-figuur haar verhaal. Dit is ook het verhaal van haar familie, haar dromen en het zoeken naar haar seksuele geaardheid

Ravenhaar (2005)
Zes jongeren verzinnen samen al jaren grote spelen. Ze bootsen de werkelijkheid zo goed mogelijk na, steeds in de volle overtuiging dat het spel is. Nu naderen ze het moment dat ze nog één laatste spel spelen, voordat ze naar het voortgezet onderwijs gaan.

Dun! (2006)
Fee, 16 jaar, loopt weg van huis om zich in de stad vol te vreten. Op haar bizarre tocht ontmoet ze verscheidene figuren die haar beschermen: een kat, een stille ober, een eenzame Herman, de stille visser Pim en zijn pientere zus Celine.

Moeders zijn gevaarlijk met messen (2008)
De 13-jarige Jef (ik-figuur) woont samen met zijn moeder en zijn 16-jarige meervoudig gehandicapte zus Iene in een flatje. In dezelfde flat woont zijn vaak irritante vriend Süleyman. Jef is ervan overtuigd dat zijn moeder zijn biologische vader heeft doodgestoken. Nu heeft moeder een nieuwe vriend. Jef doet er alles aan om hem te verjagen.

Mombakkes (2010)
Het is Vastenavond en zoals elk jaar komen er gemaskerde 'gekken' langs in het huis van architect Van Beemt. Zoon Frank (15, ik-figuur) verbergt zich achter de sofa om dit spektakel mee te maken.

0 reactie(s):