woensdag 29 juni 2011

Zomer van de spannende film

Zoals altijd in juli en augustus houd de bib een Zomer van het spannende boek. Dit jaar wordt die opgehangen aan de Hollandse thriller: in de uitgebreide boekenstand Misdaad boven de Moerdijk halen we alle Nederlandse suspense-auteurs uit de kast, van Baantjer tot Van Zomeren.

De dvd-afdeling kan niet achterblijven en exploiteert haar eigen Zomer van de spannende film-stalletje. Je vindt er de Millennium-verfilmingen naar Stieg Larsson, naast een pak minder voor de hand liggende maar daarom niet minder spannende titels. Een greep:

Buried
Buried is een Spaanse thriller uit 2010 van Rodrigo Cortés. De Amerikaanse vrachtwagenchauffeur Paul Conroy (Ryan Reynolds) wordt wakker in een kist waarin hij levend begraven is in Irak. In de kist bevinden zich enkel een benzineaansteker, een smartphone, een mes, gloeistokjes en een zaklamp. Wanhopig probeert hij met de telefoon in contact te komen met iemand die hem kan redden. Als het zand naar binnen begint te stromen, wordt de situatie er niet beter op.

Caché
Caché is een Franse thriller uit 2005 van regisseur Michael Haneke, die het verhaal ook zelf schreef. Georges (Daniel Auteuil) en Anne Laurent (Juliette Binoche) vormen met hun tienerzoontje Pierrot (Lester Makedonsky) een gezin dat de zaakjes prima voor elkaar lijkt te hebben. Ze zijn welvarend, hebben voldoende vrienden en staan met beide benen in de maatschappij. Hun leven wordt overhoop gehaald wanneer een anonieme afzender keer op keer videobanden voor hun voordeur achterlaat met tekeningen van bloedende kinderen en dieren er omheen gewikkeld.

FlashForward
FlashForward is een Amerikaanse sciencefiction-televisieserie. Een mysterieuze gebeurtenis zorgt ervoor dat iedereen op de planeet aarde tegelijkertijd het bewustzijn verliest gedurende precies 137 seconden. Gedurende deze black-out heeft iedereen een visioen over wat er met hen zal gebeuren over exact 6 maanden, een globale Flashforward.

The Killing
Forbrydelsen, internationaal bekend als The Killing, gaat over inspecteur Sarah Lund, die belast is met het onderzoek naar de moord en verkrachting van de negentienjarige Nanna Birk Larsen. Ze werkt hierbij samen met inspecteur Jan Meyer. Het spoor wijst in de richting van politicus Troels Hartmann. Toen de serie in Denemarken voor het eerst op de buis kwam, liet ze een marktaandeel van niet minder dan 80% optekenen: de beste kijkcijferscore aller tijden in dat land.

Das Experiment
Das Experiment is een Duits drama uit 2001 onder regie van Oliver Hirschbiegel. Het verhaal is gebaseerd op de ontwikkelingen zoals die zich voordeden bij het Stanford-gevangenisexperiment in 1971. Tarek Fahd (Moritz Bleibtreu) is deelnemer in een gevangenissimulatieexperiment, samen met 19 andere kandidaten, die reageerden op een oproep in een krant. Door de computer werden de kandidaten ingedeeld in enerzijds gevangenen en anderzijds bewakers. Gaandeweg het experiment gaat het van kwaad tot erger, omdat bepaalde bewakers megalomane trekjes beginnen te vertonen. Omdat de leider van het experiment, prof. Klaus Thon, de reacties van bewakers en gevangenen als psychologische standaardreacties betitelt, stopt hij het experiment niet.

0 reactie(s):