zaterdag 4 mei 2013

Boekvoorstelling 'Een hoofd vol rommel'


Op 22 maart 2013 verscheen Een hoofd vol rommel, het vijfde jeugdboek van onze collega Koen D'haene. Het verhaal, het eerste dat Koen schreef voor kinderen vanaf acht jaar, gaat over de elfjarige Silke en haar depressieve en aan alcohol verslaafde moeder. Keer op keer belooft mama dat ze niet meer zal drinken, maar telkens gaat het mis. Een hoofd vol rommel vertelt hoe Silke de moed vindt om over haar moeder te praten met haar leraar en met haar beste vriendin. Een realistisch maar hoopvol boek, dus.

Op zaterdag 13 april werd het boek voorgesteld in de Gemeentelijke Basisschool in de Hoogstraat. Bart Desmyter van uitgeverij De Eenhoorn vertelde eerst waarom Een hoofd vol rommel één van de vijftig boeken werd die hij dit jaar uitgaf. "We krijgen naar schatting duizend manuscripten toegestuurd per jaar. Een hoofd vol rommel viel op omdat het zo'n lastig verhaal vanuit het standpunt van het kind beschreef. Het is ook een herkenbaar onderwerp: iedereen kent wel iemand met een gelijkaardig probleem. Er is dus nood aan boeken als dit, zeker voor de bovengroep van de basisschool. Ik hoef natuurlijk niet te vertellen dat het ook goed geschreven is."

Toen nam Rein Deconinck, psycholoog in de ontwenningskliniek van Pittem, het woord. Literatuur voor kinderen over volwassenen met een 'middelenprobleem' is behoorlijk zeldzaam, zei hij. Silkes mama is bovendien geen karikatuur en dat maakte hem blij. "Ouders met een alcoholprobleem hebben normale pedagogische kwaliteiten, dat vergeten mensen wel eens. Alleen als ze het op een drinken zetten, wordt hun gedrag instabiel en onvoorspelbaar." Verschillende kinderen gaan daar verschillend mee om, zei Rein. "Kinderen dienen nogal snel als bliksemafleider en dat is voor hen erg lastig. Velen houden zich sterk, maar daardoor raakt het onderliggende probleem nauwelijks bekend bij de buitenwereld. Sommigen zijn genoodzaakt de taken van de ouder over te nemen om de boel draaiende te houden. 'Parentificatie' noemen we dat."

Ann Muylle werd verkozen tot Beste Boekenjuf in 2011. Zij benadrukte de zonnige kanten van Een hoofd vol rommel, want die zijn er ook: Silke start een dagboek; mama kan erg goed tekenen. Ann was erg te spreken over de beeldende titel van het boek, die aanleiding kan geven tot verschillende interpretaties. Daar zit 'm een goed deel van het leesplezier in bij boeken. Ann maakte van de gelegenheid gebruik om een pleidooi te houden voor boeken, voor lezen. Ze onderstreepte daarbij het belang van mond tot mond-reclame. Ze las het prachtige versje 'Als ik lees' van Koos Meinderts voor. Daar zit alles in.

Afsluiten deed Koen D'haene zelf. Trots gaf hij aan dat er heel wat afgeschreven wordt in Wevelgem. Onlangs was er de eerste bundel van de jonge dichter Mattijs Deraedt. Philip Hoorne, met wie Koen samen in de klas zat, schreef al vijf dichtbundels. Vera Hoorens schreef een vuistdikke biografie van een arts uit de zestiende eeuw. Rik Vanwalleghem schreef al tientallen wielerboeken. Samen met hem en met Rudy Neve (ook een Wevelgemnaar) stelde Koen in 2012 het jubileumboek 75 Gent Wevelgem samen. Vergeten we nog Eveline Vanhaverbeke, en haar nieuwe roman De verborgen prelude.

Koen prees de gemeente Wevelgem, die al haar auteurs bewust ondersteunt. Hij verklapte dat Lobke Maes, schepen van Cultuur, de boekpresentaties veruit de leukste activiteiten vond om bij te wonen in haar ambt: altijd geanimeerde gesprekken op de receptie achteraf. Koen staat in de bibliotheek vaak in voor de boekpresentaties. Uit eigen ervaring kent hij de zenuwen die al door het hoofd van een schrijver gieren op de vooravond van zo'n presentatie. Een schrijver hoopt altijd dat zijn boek, zijn kindje, in de smaak valt.

Koen was blij dat hij, buiten zijn non-fictie-werkzaamheden om als biograaf (van Katrien Vervaele) en hoofdredacteur van de VWS-cahiers, ook nog steeds fictie schrijft. Fictie, mensen uit je verbeelding tot leven wekken, blijft voor hem het allermooist. "Harry Potter of Geronimo Stilton zijn minder mijn ding, zoals jullie weten. Ik hou meer van levensechte kinderen en verhalen met het nodige engagement."

Op de receptie, aangeboden door het Gemeentebestuur van Wevelgem, zagen we een druk signerende Koen. Een hoofd vol rommel werd geïllustreerd door Leen Van Durme en is te koop in de betere boekhandel in uw buurt.

*Koen D’haene en Eveline Vanhaverbeke waren laatst te gast in het WTV-programma Alles Goed. Bekijk hier de uitzending.

0 reactie(s):