vrijdag 15 november 2013

Avondklok met Martine Prenen [verslag]

"Als tv-figuur ben ik allang op pensioen," grapte een snipverkouden Martine Prenen toen ze ons Avondklok-podiumpje betrad. "Neen. Vandaag sta ik hier in mijn nieuwe gedaante: die van gezondsheidscoach." Zes jaar geleden begon Prenen een opleiding aan de Levensschool in Tongerlo. Ze deed er zoveel ideeën op dat ze er een boek over schreef. Enfin, twee boeken. Naast de lifestylegids Live, love & laugh is er het kookboek Easy, healthy, fast. Een derde boek zit in de pijplijn.

"Gezondheidscoachen werken vooral preventief," legde Martine uit. "In dat opzicht verschillen we van diëtisten, die in hoofdzaak een scheve situatie moeten rechttrekken. Een gezondheidscoach is iemand die een gezonde levenswijze promoot. Eigenlijk is de formule eenvoudig: wie gezond eet én voldoende relaxeert, bouwt een betere weerstand op en verhoogt aldus zijn levenskwaliteit. Wij zijn ook geen spirituele goeroes of zo. Hogere krachten zijn er niet mee gemoeid."

Wat volgde was een enthousiasmerend pleidooi, geruggesteund door een uit een bonte Comic Sans gezette Powerpoint-presentatie. Martine mag dan wel op pensioen zijn als omroepster, ze bezit nog steeds de gave van het woord. Maar nooit werd het prekerig. In het concept van Live, love & laugh blijft voldoende plaats over om te genieten. "Heb je zin in een taartje, éét dan dat taartje. Geniet zonder schuldgevoel. Maar reserveer dat taartje enkel voor speciale gelegenheden."

Dirty Dozen
Gezonde voeding vormde de hoofdmoot van de lezing. Gezonde voeding is voeding in zijn meest natuurlijke vorm. Dat wil zeggen: ongebleekt, ongeraffineerd, niet gemodificeerd, ontkleurd, ontgist of geëxtrudeerd en zonder bewaarstoffen. Mijd geraffineerde granen en vetten en snelle suikers. Laat er geen misverstand over bestaan: voorverpakte fabrieksvoeding is géén voeding.

"Groenten en fruit," zei Martine, "zijn belangrijk om voldoende antioxidanten binnen te krijgen. Maar let op met bespoten groenten en fruit. Pesticiden zijn toxisch, dat weet iedereen. Al betekent dat niet dat alle groenten en fruit even sterk bespoten worden. Maak een onderscheid tussen de Dirty Dozen en de Clean Fifteen. Maar ga als het even kan voor biologische teelt: daar zitten meer salvestrolen in dan in grootindustrieel geproduceerde waren."

Eén misverstand wou de gezondheidscoach zeker uit de weg ruimen. Suiker en vet zijn geen taboe in een gezonde maaltijd. Maar kies voor trage suikers, zoals die in zoet fruit te vinden zijn: door de vezelachtige structuur van fruit komen die suikers minder snel in de bloedbaan terecht. Van snelle suikers zoals in frisdrank of chocola krijg je een energieboost, dat klopt, maar die is snel weer uitgewerkt. Lightcola bevat het ongezonde aspartaam. Te mijden, dus. Zoet je graag je koffie? Doe dat dan met stevia.

Er is eigenlijk maar één drankje dat de naam dorstlesser verdient, leerde het publiek, en dat is water. Andere drankjes drinken we vooral omdat we ze lekker vinden. Martine adviseerde om acht (8) glazen water per dag te drinken. Hydratatie is nodig om de hersenen en de spieren in vorm te houden. Heb je zin in koffie, drink dan échte espresso: daar zit minder cafeïne in. Twee rode glazen wijn per dag: geen enkel probleem. Drink andere alcohol met mate. En gooi de limonadeflessen het huis uit.

"Ook vetten zijn nodig in een evenwichtige voeding," aldus Martine. "Margarine hoeft dus echt niet, als je anders op je voeding let. Bak je frietjes misschien in kokosvet." Cholesterol heeft tegenwoordig een enge bijklank, terwijl het gewoon een celverstevigend element is en in belangrijke mate bijdraagt aan de permeabiliteit van de celmembraan. Cholesterol is nodig om ontstekingen te bekampen. "Niets mis mee. Maar zoals voor alles geldt ook hier: overdaad schaadt."

foto: Koen Fasseur


Ritueel
Daarna trok Martine Prenen haar onderwerp wat open. Gezonder eten houdt dan wel in dat je bijvoorbeeld minder rood vlees eet; ethischer eten betekent dat je ook nadenkt over hoe het voedsel tot stand komt. Voor vlees is een enorme hoeveelheid water nodig en daarom is de productie ervan zeer belastend voor het milieu. Om dezelfde reden bestaat er verantwoorde en onverantwoorde vis. Tonijn is bijvoorbeeld een no go.

Eten is ook niet alleen maar voedsel in je mond proppen. Eten hoort een belangrijk dagelijks ritueel te zijn, dat al begint bij het koken. Het is bewezen dat wie zelf heeft gekookt, met meer smaak eet. Een mens is een zintuiglijk wezen: eten is niet alleen proeven, maar ook ruiken en zien. Handige tip om kinderen dingen te laten eten die ze niet lusten: laat ze meehelpen met de bereiding. Spreek op zijn minst hun zintuigen aan: een appel die in stukjes gesneden is, oogt smakelijker dan een hele, ongeschilde appel.

Martine had het daarna over het belang van relaxeren. Een beetje stress op zijn tijd is normaal. Stress is een oeroude lichamelijke reactie op een benauwende situatie. Met een opgefokt lichaam zijn we immers beter in staat om te vluchten of te vechten. "Daarom is het gezonder om die stressreacties volop uit te leven. Bijt dus niet in je stuur tijdens de file, maar zing hardop mee met de cd!"

Zelfmassage
Alleen wanneer de stressmolen maar blijft draaien, wordt het kwalijk en ligt een burn-out op de loer. Symptomen van stress zijn hoofdpijn, vermoeidheid, slaapproblemen en maag- en darmklachten. Stress kan optreden bij problemen in je relatie, met je familie, bij het opvoeden van je kinderen, door gebrek aan social contact en op de werkvloer.

Pijn is een hulpkreet van je lijf die je serieus moet nemen. De gezondheidscoach onderstreepte het belang van yoga en andere technieken om tot rust te komen. Een volledige -gecontroleerde- ademhaling bijvoorbeeld: vanuit de buik, naar de borstkas en luchtpijp toe en weer terug. Als uitsmijter leerde Martine ons de beginselen van de taoïstische zelfmassage. Een uitstekende techniek om 's morgens wakker te worden. "Een goede doorbloeding van je lichaam werkt als drie koppen straffe koffie."

De eerste aflevering van Avondklok van het nieuwe seizoen was meteen een schot in de roos. De lounge van het CC zat afgeladen vol, het publiek was betrokken en stelde gerichte vragen. De producten die Martine liet rondgaan, werden gretig geproefd. "Wanneer komt er een lifestyle-boek voor ons?" vroeg een van de weinige mannen in de zaal. Stof voor een volgende lezing... Alvast bedankt, Martine!

0 reactie(s):