vrijdag 9 september 2011

11 september, 10 jaar later [3]

Nine Eleven beroerde niet alleen romanciers. Ook filmmakers en muzikanten reageerden op hun manier op de traumatische gebeurtenissen in New York.

Focus Knack selecteerde drie cd's...

To The 5 Boroughs - Beastie Boys
Het New Yorkse raptrio, nooit verlegen om een politiek statement, werd samen met de WTC-torens in hun ziel geraakt en schreven met hun vijfde album een open brief aan hun geliefde thuisstad.

Murray Street - Sonic Youth
De indierockveteranen van Sonic Youth vonden in de nasleep van 9/11 troost en beschutting in hun studio te Murray Street, gelegen vlak achter de gapende wonde die Ground Zero heet.

The Rising - Bruce Springsteen
Enkele dagen na de aanvallen werd The Boss door een onbekende aangeklampt in Manhattan: 'We hebben je nodig, nu!' Springsteen putte er zijn meest succesvolle album sinds Tunnel Of Love uit.

(tekst: Focus Knack)

... en wij selecteerden drie films.

Fahrenheit 9/11 - Michael Moore
9/11 gezien vanuit Michael Moore's optiek. De Golfoorlog van 2003 en de relatie tussen de familie Bush en het koningshuis van Saoedi-Arabië komen eveneens aan de orde.

World Trade Center - Oliver Stone
De dag 11 september begint als een normale dag, als politieagent William Jimeno zijn ronde doet in het plaatselijke winkelcentrum. Dan krijgt hij een melding om zich te melden bij zijn hoofdkwartier.

9 /11 - Jules en Gédéon Naudet
Deze documentaire wou eigenlijk een groentje bij de New Yorkse brandweer volgen. De brandweer wordt opgeroepen voor een gaslek, en de journalisten gaan mee. Aangekomen op de locatie vliegt het eerste vliegtuig over...

0 reactie(s):