maandag 12 september 2011

Miles Davis 20 jaar overleden

De Amerikaanse jazzcomponist, trompettist en multi-instrumentalist Miles Davis zal op 28 september twintig jaar overleden zijn. Hij was een van de groten van de jazz en hoort thuis in hetzelfde rijtje als Louis Armstrong, Duke Ellington en John Coltrane.

Miles Davis speelde verschillende stijlen, waaronder bop, cool jazz, modale jazz en jazzrockfusion. Hij was een spil in de ontwikkeling van de laatstgenoemde drie stijlen en wordt daarom vaak the Picasso of jazz genoemd. Op een deel van zijn opnames gebruikte hij een harmon mute, een type demper waarmee hij het typische timbre creëerde dat tijdens de rest van zijn carrière direct met hem geassocieerd bleef worden.


De bib brengt een passende hommage aan Miles Davis in de muziekafdeling. Daaruit deze kijk-, luister- en leestips:

Birth of the cool
Compilatiealbum uit 1957 met twaalf tracks die Miles Davis met zijn negenkoppige band speelde. Vol innovatieve, vaak door klassieke muziek geïnspireerde arrangementen. Mijlpaal van de cool jazz.

Ascenseur pour l'Échafaud
Soundtrack opgenomen in datzelfde jaar 1957, voor de gelijknamige film van Louis Malle. Goeddeels geïmproviseerd terwijl de filmbeelden werden vertoond in de opnamestudio.

Kind of blue
Steady-seller uit 1969, die officieus weleens de beste jazzplaat van de twintigste eeuw wordt genoemd. Tijdloze cool-jazz is dit: heel toegankelijk, en toch muziek-technisch verbluffend.

The 1969 Berlin concert
Live-dvd van Miles Davis en co uit 1969. Wie door de lagen ruis en het uitvallen van de kleuren heen kan luisteren en kijken treft een combo aan dat in topvorm is.

Double bill : over jazz - Marc van den Hoof
Voor dit boek selecteerde bekende Klara-stem Marc Van den Hoof zijn favoriete jazzteksten uit alle columns en opstellen die hij sinds 2000 heeft geschreven. Over jazzboeken en jazzconcerten.