dinsdag 13 september 2011

Letterkoorts 2011 zet Kortrijk in vuur en vlam

Op vrijdag 21 oktober vindt in Kortrijk het literaire festival ‘Letterkoorts’ plaats. Tijdens een wandeling door de binnenstad geven verschillende auteurs lezingen op unieke locaties die anders niet altijd even makkelijk toegankelijk zijn voor het grote publiek. Er zijn grote auteurs te gast: Tommy Wieringa, Jan Terlouw, Yves Petry en Marion Bloem bijvoorbeeld. Bibliotheek Wevelgem organiseert mee en stuurt onder meer haar dochter Eveline Vanhaverbeke en haar zoon Brent Vanneste uit.

Eveline Vanhaverbeke is een Wevelgemse lerares die komt vertellen over haar bijzondere debuutroman De kleur van de sterren. Guido Gezelle meets Arthur Rimbaud in historisch Kortrijk… Een niet te missen kans om de auteur in een passende ondergrondse locatie te laten vertellen over haar inspiratie. Mieke Dumont (journalist WTV / Focus) stelt de juiste vragen.

Ook een debutante is Maud Vanhauwaert. Onlangs verscheen haar eerste poëziebundel Ik ben mogelijk. Maud Vanhauwaert publiceert ook in tijdschriften en verzamelwerk en geeft met veel succes poëzieperformances. Op Letterkoorts bijvoorbeeld. Een unieke kans om deze verfrissende jongedame te leren kennen en haar in de armen te sluiten.

Iedereen kent Joost Vandecasteele intussen van zijn gesmaakte tv-optredens in onder andere ‘Mag ik u kussen?’ of als stand-upcomedian. Hij scoort echter ook als schrijver: zijn boek Hoe de wereld perfect functioneert zonder mij won in 2010 de Vlaamse debuutprijs. Vandecasteele komt naar Kortrijk met zijn powerpoint-performance Otaku. Het is een mix van theater en comedy waarin hij een antwoord zoekt op de vraag ‘Ja, en?’ met behulp van grafieken, meningen en een zestal moppen.

De laatste in dit rijtje is Veerle Ernalsteen. Samen met Hilde Rogge brengt deze rasvertelster flarden uit Decamerone van Boccaccio. Laat u betoveren door de ongekuiste versie van een van de beroemdste boeken uit de Italiaanse literatuur!

Yves Petry is hot en zo hebben we auteurs graag op Letterkoorts! Petry studeerde wiskunde en filosofie en publiceerde tot hiertoe vijf geprezen en veelgelezen romans. Begin 2011 won hij de Libris Literatuurprijs voor zijn recentste roman De maagd Marino. Nu maakt hij kans op de AKO Literatuurprijs voor dat zelfde boek. Het is dan ook het uitgelezen moment om hem aan het werk te zien.

De Nederlandse Marion Bloem komt dan weer vertellen over haar laatste roman Meer dan mannelijk die eerder dit jaar verscheen. Bloem werd geboren als tweede dochter in een gezin van vier kinderen. Haar Indisch-Nederlandse ouders waren in 1950 uit Indonesië gekomen. Bloem schrijft kinderboeken, romans en columns en is ook filmmaker en beeldend kunstenaar. Ze heeft een bijzondere schrijfstijl en zal ongetwijfeld een opwindende lezing verzorgen. Eigenlijk mag u ook deze niet missen…

Jan en dochter Sanne Terlouw hebben samen al een rits spannende thrillers geschreven. De Reders & Reders-serie gaat over vader en dochter die samenwerken als detective. Vader Jan verwierf in een vorig leven (in november wordt hij 80!) bekendheid met jeugdboeken als Pjotr, Koning van Katoren, Oosterschelde windkracht 10 en Oorlogswinter. Sinds 2005 schrijft hij samen met zijn dochter. Op Letterkoorts komen ze vertellen hoe hen dat bevalt.

De sympathieke Tommy Wieringa raakte bekend bij het grote publiek met zijn ontwikkelingsroman Joe Speedboot. Hij sleepte er talloze nominaties voor in de wacht, onder andere voor de AKO Literatuurprijs en de Gouden uil. Intussen werkte hij zich op tot een gevestigde waarde in de Nederlandstalige literatuur. Deze topauteur is dan ook een waardige afsluiter voor Letterkoorts!


Praktisch

Vrijdag 21 oktober 2011

Ontvangst met een hapje en een drankje vanaf 18u.30 in de Stadschouwburg Kortrijk


Vertrek naar de auteurslocaties om 19u.30
- eerste gesprek: keuze tussen Eveline Vanhaverbeke, Maud Vanhauwaert, Joost Vandecasteele of Veerle Ernalsteen
-
tweede gesprek: keuze tussen Yves Petry of Marion Bloem
- derde gesprek met Jan en Sanne Terlouw en Tommy Wieringa in de Stadsschouwburg
Gastvrouw is Fien Sabbe, muzikale omlijsting door Brent Vanneste.
OrganisatieOverleg Cultuur Regio Kortrijk i.s.m. twaalf bibliotheken uit de regio Kortrijk
Kaarten
10 euro voor leden van de bibliotheek (15 euro voor anderen).
Cultuurcentrum Guldenberg of Kortrijkse Cultuurwinkel (056/23.98.55).


0 reactie(s):