donderdag 9 oktober 2014

Modiano wint de Nobelprijs voor Literatuur

De Franse romancier Patrick Modiano (1945) wint de Nobelprijs voor Literatuur 2014. Dat werd vandaag bekend gemaakt. In Frankrijk al jaren een topvedette, bekroond met de Grand Prix du Roman van de Académie française en de Prix Goncourt, steekt Modiano nu ook de meest prestigieuze aller literaire prijzen op zak, goed voor een kleine 900.000 euro.

"Voor de herinneringskunst waarmee hij de meest ongrijpbare menselijke lotsbestemmingen heeft weten op te roepen en de leefwereld van de bezetting heeft blootgelegd" - zo luidt dit jaar de traditionele volzin waarmee de keuze wordt verantwoord.

Melancholie, herinnering en de zoektocht naar het eigen verleden staan centraal in de korte, toegankelijke, maar erg subtiele romans van Modiano. Proef alleen de titels al van zijn laatste boeken: Het gras van de nacht, De horizon, In het café van de verloren jeugd en Een stamboek.

De gemengde afkomst (Vlaamse moeder, Italiaanse vader) van de auteur, de schimmigheden in de marge van de Tweede Wereldoorlog en een obsessieve relatie met het Parijse stratenplan komen voortdurend terug in dit oeuvre. Critici verwijten de boomlange, kopschuwe Modiano telkens hetzelfde boek te schrijven; zijn grote schare fans kunnen er maar niet genoeg van krijgen.

Voor bibliotheken is het altijd bang afwachten wie er uit de trommel van de Zweedse Academie komt. Met een onbekende Chinees waarvan niets in vertaling voorhanden is kun je moeilijk uitpakken. Maar dit jaar zitten we goed. Van de tientallen romans die Modiano op zijn actief heeft, is zowat driekwart vertaald in het Nederlands.

In de Wevelgemse bibliotheek hebben we 16 titels in Nederlandse vertaling en 4 Franse titels. Een aantal boeken is tijdelijk niet beschikbaar omdat we in de noodbibliotheek niet het hele magazijn van vroeger kwijt kunnen. En zo is het ook altijd wat, natuurlijk.


0 reactie(s):