woensdag 30 december 2015

0

Workshops met Heidi Waelkens

In de Bib in het park kun je nog tot 12 januari mooie creaties van Heidi Waelkens bekijken.

Heidi Waelkens uit Lauwe doet kunstzinnige dingen met boeken.
Ze maakt in haar boeken heel bewust ezelsoren en plooit en puzzelt tot het boek is omgetoverd in een origineel kunstwerk.
Ze verrast de kijker met haar originele boekornamenten.

Misschien krijg je ook wel zin om dergelijke kunstwerkjes aan te pakken?
Op zaterdag 23 en op zaterdag 30 januari (telkens van 9u30 tot 11u30) organiseert de bib workshops met Heidi Waelkens.
Er wordt gewerkt rond het thema Valentijn (deelnemers hoeven zelf niks mee te brengen).
Deelnameprijs: 6 euro (kan ter plaatse betaald worden).
Iedereen kan deelnemen, maar vooraf inschrijven is een must.
Dat kan via mail of in de bibliotheek.
Het aantal deelnemers is beperkt.


0

Workshop illustratie met Gerda Dendooven

Kinderen krijgen niet zo vaak de kans om met potlood, verf of stiften in de weer te zijn onder begeleiding van een vermaard kunstenares! De Bib in het park bood die mogelijkheid naar aanleiding van haar feestelijke opening. 



Gerda Dendooven mocht als eerste de exporuimte inkleden en gaf woensdag een workshop illustratie voor vijftien kinderen van het derde en vierde leerjaar. Gerda Dendooven is een van onze meest vooraanstaande illustratoren en kan heel goed met kinderen omgaan. 



Ze had een van haar prentenboeken meegebracht, Rennen, dat ze samen met Elvis Peeters maakte. Een paard galoppeert over de heide en steeds meer dieren sluiten zich bij hem aan. Ze rennen maar door, in volle vaart, maar onduidelijk is waarheen. 



Na het voorleesmoment legde ze aan de kinderen uit hoe je houtskool en bister (geelbruin kleurpigment vervaardigd uit roet en teer, dat je in water moet oplossen) kon gebruiken om mooie illustraties te maken. Wat leuk was, want een keer iets anders dan die eeuwige stiften en kleurpotloden. 



Elk kind kreeg een stukje verhaal uit Rennen toebedeeld. Toen mochten ze zelf een dier kiezen om te tekenen. Inspiratie konden de kinderen opdoen uit de hoop informatieve dierenboeken die Gerda had meegebracht. Het bleek nog knap lastig om beweging in dat dier te krijgen. 



De illustraties plaatsten we in volgorde en hebben nu een prominente plek in de stripafdeling!


vrijdag 18 december 2015

0

Volg de workshop illustratie van Gerda Dendooven!


Gerda Dendooven is een van onze meest vooraanstaande illustratoren. Wie ooit een prentenboek met haar tekeningen heeft gelezen (of vóórgelezen) vergeet dat niet licht. Gerda mag als eerste de exporuimte van de Bib in het park inkleden, en daar zijn we apetrots op. Speciaal voor deze tentoonstelling maakt ze een persoonlijke selectie uit haar omvangrijke oeuvre. De selectie bestaat uit oorspronkelijke illustraties, voorstudies en schetsboekjes.

En er is meer! Op woensdag 23 december (van 10u tot 11u30) geeft Gerda een workshop illustratie voor de kinderen van het derde en vierde leerjaar. Er zijn nog enkele plaatsen vrij! Deelnemen kost 6 euro. Inschrijven doe je aan de balie van de bibliotheek. Kinderen krijgen niet zo vaak de kans om met potlood, verf of stiften in de weer te zijn onder begeleiding van een vermaard kunstenares. Meteen inschrijven is dus de boodschap!

Gerda Dendooven is geboren in Kortrijk maar woont sinds haar studies Vrije Grafiek in Gent. Ze doceert er grafische vormgeving in het Sint-Lucasinstituut, maar is vooral bekend als illustrator van kinderboeken. Haar veelbekroonde werk is eigenzinnig en spreekt vaak net zo luid als de tekst van het boek. Voor haar illustraties gebruikt ze het liefst grafietpotlood en verf of stiften. Ze maakt haar originelen zonder tussenkomst van de computer, waarna ze deze uitknipt, scant en digitaal samenvoegt. Zo kan ze altijd teruggrijpen naar haar originele werk.


vrijdag 11 december 2015

0

De officiële opening - fotoverslag

10 december: D-day!

Een officiële opening: daar horen uiteraard een reeks plechtige speeches bij.

Chris, de bibliothecaris, schetste het lange traject; van de sloop van de oude bibliotheek, over de passage in noodbibliotheek Ter Mote, tot het klaarstomen van de Bib in het park.

Gedeputeerde Carl Vereecken bracht verslag uit van wat de provincie allemaal klaarspeelt, logistiek en financieel, voor het lokale bibliotheekwerk.

Burgemeester Jan Seyhaeve en schepen van cultuur Lobke Maes vertelden aan de hand van hun favoriete boeken wat een goede openbare bibliotheek betekent voor een leefgemeenschap. Servaas leidde alles in goede banen.

Daarna onthulden de burgemeester en de schepen de plaquette van de Bib in het park.

Onder gezang van koor Ortier staken we stapsgewijs de lichten aan en werd de vernieuwde bibliotheek pas goed zichtbaar.

Wat meteen in het oog sprong: de onthaalbalie.

De lage rekken die een mooi zicht geven op het park.

De moderne tijdschriftenhoek.

Topillustratrice Gerda Dendooven mag als eerste de exporuimte van de Bib in het park inkleden, met een selectie van oorspronkelijke tekeningen, voorstudies en schetsboekjes uit haar bekroonde oeuvre.

Gerda kwam trouwens zelf even een kijkje nemen.

Kunstenares Heidi Waelkens maakt prachtige objecten met oude boeken. Die hadden heel wat bekijks.

De echtgenoten van enkele collega's testten achter de schermen de bureaustoelen uit op ergonomie. En ja, dat zat wel snor.

dinsdag 8 december 2015

0

Bib in het park opent opnieuw de deuren: een verhaal van ontmoeting en beleving!

(uit de perstekst:)

In een bibliotheek staan cultuur, informatie, educatie en ontmoeting centraal. En ook in Wevelgem is dat niet anders. We kiezen volop voor kwaliteit en duurzaamheid, zowel binnen de bibliotheekwerking als in ons nieuwe bibliotheekgebouw dat zaterdag 12 december zijn deuren opent.


We willen inspelen op nieuwe noden en behoeften van onze inwoners. De core business van de bibliotheek ligt niet langer alleen bij het ontlenen van materialen. Veel mensen bezoeken de bibliotheek ook om te surfen op het net, de krant te lezen, interessante films te ontdekken, een activiteit mee te pikken, elkaar te ontmoeten, …. In de belevenisbibliotheek is ontmoeting een heel belangrijk onderdeel van een bibliotheekbezoek. De bib wil zich ook profileren als het aanspreekpunt om je wegwijs te maken in de informatiedoolhof onder de noemer ‘Stel je vragen in de bib’.

Deze inhoudelijke werking zien we vanaf nu ook vertaald in het gebouw. De uitbreiding van 300 m² (nu 2.000 m² in totaal) vergroot het gebouw niet alleen maar zorgt ook voor meer functionele ruimte. Deze extra ruimte vertaalt zich in een luchtige en speelse opstelling van de collecties, themahoeken, infobalies om je te begeleiden in je zoektocht naar informatie, een vernieuwde tentoonstellingsruimte, ruimte om te zitten, muziek te beluisteren, te lezen, te studeren, samen of alleen,… . De binneninrichting is een belangrijk aspect van deze verbouwing. Naast een zorgvuldige kleurenkeuze is ook gekozen voor accentverlichting, veel indirect buitenlicht, akoestiek gezinde materialen, veel en diverse soorten zithoekjes, lage rekken om het zicht op het park te behouden en véél ruimte. Om de gezelligheid helemaal compleet te maken zal een kop koffie kunnen genuttigd worden tijdens een bibliotheekbezoek.

Het nieuwe concept is functioneel voor evenementen in het park: een aantal afsluitbare ruimtes, waaronder het toiletblok, kunnen makkelijk open worden gesteld buiten de openingsuren van de bibliotheek. Hier spelen we sterk in op het multifunctioneel maken van een zelfs zo specifiek gebouw als een bibliotheekgebouw. De flexibele tentoonstellingsruimte geeft kansen om kwalitatieve tentoonstellingen aan te bieden in kruisbestuiving met andere gemeentelijke diensten, verenigingen en organisaties.


‘Bib in het park’ ontpopt zich als belevenisbibliotheek: ‘Bib in het park’ wil een plek zijn waar mensen zich thuis voelen, de nodige prikkels krijgen of net de stilte en de rust kunnen opzoeken. ‘Bib in het park’ wil de gebruiker centraal zetten. Door de automatisatie van de uitleen willen we enerzijds inzetten op de zelfredzaamheid van onze gebruikers en anderzijds is het onze taak om hen te begeleiden en wegwijs te maken in de beschikbare informatie. Weet je wel de slogan ‘Stel je vraag in de bib’! ‘Bib in het park’ wil zich verder profileren als één van de spelers in het culturele veld.

Het gebouw moet in voortdurende symbiose staan met zijn omgeving. De groene omgeving van het park wordt stap per stap heraangelegd om tot een mooi stukje natuur te komen met de bib als vaste waarde in dit geheel. Duurzaamheid: er werd gekozen voor een zeer goede energiewaarde (E < 60) wat te vergelijken is met de waarden voor nieuwbouw, terwijl voor renovatie geen verplichting wordt opgelegd.

Met de opening van dit nieuwe gebouw concentreert de fysieke werking zich nog op drie locaties. Bib in het park, filiaal Gullegem en filiaal Moorsele. Filialen Wijnberg en Posthoorn zijn vanaf de 1ste week van december gesloten voor het publiek en gaan verder als schoolfilialen. Op iedere locatie wordt de inleverbus geïntroduceerd. Deze extra dienstverlening zorgt ervoor dat boeken ook kunnen worden ingeleverd buiten de voorziene openingsuren. Andere gemeentelijke producten en diensten kunnen hier ook worden aangeboden (UiTPAS, verkoop huisvuilzakken, belastingen, …), maar ook een gevarieerd aanbod van workshops en lezingen organiseren in samenspraak met andere aanbieders.

Vanop deze locatie in het hart van onze gemeente wil de bibliotheek verder schrijven aan haar verhaal met ontmoeting en beleving als centrale thema’s.


Bij de vormgeving stond innovatie, een duurzaam karakter en efficiëntie voorop. Hierdoor beantwoordt het project aan de criteria van het Belfius-EIB-programma “Smart Cities & Sustainble Development” dat vorig jaar bij wijze van Europese primeur werd gelanceerd.

De vernieuwde bib in het park kwam tot stand in samenwerking met heel wat partners, onder andere: Architecten Vande Kerckhove | Archiles architecten bvba | Studieburo De Klerck nv | BM Engineering Bureau E-norm |Algemene ondernemingen Himpe | Potteau-labo nv.

zaterdag 7 november 2015

0

Tijd voor de Bib in het park!

Op zaterdag 12 december werpt de hoofdbibliotheek de deuren wagenwijd open.
De hele dag kun je kennismaken met de splinternieuwe bibliotheek.
Die zal voortaan Bib in het park heten. 
Zwerf rond in het nieuwe gebouw, ontdek de nieuwe hoekjes, zoek je favoriete collecties en laat je verrassen.
Op elk moment is er wel iets te beleven. Voor iedereen!

9 uur tot 17 uur
De Koning van Papier zwerft door de bibliotheek. Al eeuwenlang helpt hij schrijvers aan hun grote meesterwerken. Zijn papieren huid ontplooit zich tot een ridderkasteel, een monsterlijke oceaan of een sprookjesachtig woud. Luister naar zijn verhaal en ontdek wat er schuilt achter het ritselende papier.

9 uur
Walking Breakfast met koffie of chocolademelk en heerlijke koffiekoekjes voor alle vroege vogels. Inschrijven hoeft niet, maar… op is op!

9u30 tot 10u en 10u30 tot 11 u
De Vertelclub van de bib verkent de nagelnieuwe vertelhoek. Op deze bijzondere dag mag het wat meer zijn. Verteller Jef Soenens verrast de kinderen met de Kikker-verhalen van Max Velthuijs. Hij brengt zijn poppenkast mee, samen met kikker en zijn vriendjes haas, rat, eend en varkentje.
Voor kinderen van het 2de kleuter tot en met het 2de leerjaar.
Max. 20 kinderen per sessie – inschrijven kan vanaf 3 november (bibliotheek@wevelgem.be)

11u tot 13u
Het Wevelgemse trio Les Tripes verzorgt een smaakvol aperitiefconcert. Vertaald heten ze ‘De ingewanden’, maar laat dit je eetlust niet bederven. Het drietal beschikt over een gitaar, een accordeon, een contrabas en gesmeerde kelen en laat je kennismaken met klassiekers en ongekende parels van het Franse chanson. Bart Van Loo zou er ‘u’ tegen zeggen!
De bib werkt af met tapas en cava.

14u tot 16u
Zo zwart als de duivel, zo zuiver als een engel. Niets is beter dan een hartig kopje koffie. Het prikkelt je zintuigen, laadt je op en is vooral gewoon lekker. Barista Bruno maakt van het proeven van je kop koffie een unieke ervaring. Hij verrast je niet alleen met de beste geuren en smaken, maar hij laat je ook kijken en luisteren naar het verhaal achter de koffie. Dat hoort zo in een bibliotheek.

14u tot 16u
De kappers van het poëtisch kapsalon bezorgen iedereen een fantastische namiddag. Van wachtenden in de rij tot klanten op de kappersstoel: ze horen allemaal gedichten, zingen kappersliedjes en luisteren naar verhalen. Wie zich laat knippen, gaat naar huis met een nieuwe look vol pluimen, draadjes, mini-cup-cakes, discoballetjes, bloemen, veren, blaadjes, lepels, stokjes, eenden, vlinders, vogels, diamanten, knopen-en-kralen, piraten, nesten, linten en dat in alle kleuren van de regenboog!
Het poëtisch kapsalon is een productie van het reizend speeltheater Kip van Troje. Ballonplooiers en grimeurs snellen ter hulp als het wachten te lang duurt.

16u
We laten de bel niet rinkelen op deze eerste dag in onze nieuwe bibliotheek. We zorgen voor muziek van het huis terwijl jij je laat verrassen door ons nieuwe huis vol schatten die wachten om te worden gelezen, beluisterd, bekeken en gespeeld. Aankomen mag.

doorlopend
Openen doen we in stijl met een klassemadam. Gerda Dendooven is de leading lady van de Vlaamse illustratoren. Haar tekenwerk zit vol absurde humor en blijft tegelijk erg herkenbaar. Ze leeft zich perfect in in de leefwereld van kinderen en verbeeldt op een gedurfde en persoonlijke manier de gevoelens van haar personages. Haar werk wordt ook in het buitenland erg gewaardeerd.
Speciaal voor bibliotheek Wevelgem maakt Gerda Dendooven een selectie uit haar tekenwerk. Haar illustraties mogen als eerste onze tentoonstellingsruimte vullen.

Heidi Waelkens uit Lauwe doet kunstzinnige dingen met boeken. Ze maakt in haar boeken heel bewust ezelsoren en plooit en puzzelt tot het boek is omgetoverd in een origineel kunstwerk. Ze verrast de kijker met haar originele boekornamenten.
De bib is meer dan boeken alleen, een boek is meer dan lezen allen.

Graag tot dan, graag tot Bib in het park!

Noodbib Ter Mote is gesloten vanaf 16 november.
Lees hier praktische informatie over je uitleningen tijdens de sluitingsperiode van de hoofdbib.


vrijdag 30 oktober 2015

0

Lees gratis 15 topromans op je tablet!


644 bibliotheekmedewerkers over heel Vlaanderen stemden in juni om uit een longlist een top-25 samen te stellen van boeken die niet de aandacht krijgen die ze verdienen. Van 1 tot 18 oktober kon het publiek zijn stem uitbrengen.

De actie Verborgen Parels werd een succesverhaal. Massaal, want bijna 40.000 maal, werd er gestemd op www.verborgenparels.be. De roman Woesten van Kris Van Steenberge kreeg uiteindelijk de meeste stemmen.

Dat boek, samen met de rest van de top-15, kan je nu tot 20 januari gratis lezen op je tablet (niet op de e-reader). Download snel de app op www.verborgenparels.be!


Dit is de volledige top-15:

Woesten - Kris Van Steenberge
Iris was haar naam - Toni Coppers
Het huis van de moskee - Kader Abdolah
Hard hart - Ish Ait Hamou
Problemski Hotel - Dimitri Verhulst
De buitenkant van meneer Jules - Diane Broeckhoven
Eén mens is genoeg - Els Beerten
De overgave - Arthur Japin
Over het kanaal - Annelies Beck
Contrapunt - Anna Enquist
Het onverwachte antwoord - Patricia de Martelaere
De stiefmoeder - Renate Dorrestein
Joe Speedboat - Tommy Wieringa
Wit is altijd schoon - Leo Pleysier
Suikerspin - Erik Vlaminck

donderdag 29 oktober 2015

0

De biecht van Steven Vanackere

Vorig jaar nam Mieke Dumont, journalist bij Focus-WTV, de publieke biecht af van wielerjournalist Rik Vanwalleghem.
Dit jaar, op donderdag 26 november, is ex-minister Steven Vanackere aan de beurt. Mieke laat vier verrassende gasten mee aanschuiven aan tafel en samen gaan ze op zoek naar de gekende en ongekende passies van Steven Vanackere.
Het wordt een bijzondere en originele gespreksavond. 
Steven Vanackere verleent zijn volle medewerking en laat je graag in zijn hoofd en in zijn hart kijken.

Steven, je bent geboren in Wevelgem, maar heb je er nog concrete herinneringen aan?
Mijn ouders woonden al in Sint-Stevens-Woluwe, bij Brussel, toen ik op de wereld kwam. Toch wilde mijn moeder, Anna Wallays, liever in Wevelgem bevallen. Ze had daar immers zes zusters, en dus ook meer familiale steun. Ik ben blij dat er daardoor Wevelgem op mijn identiteitskaart staat.

Blij? Hoezo?
Omdat het ook echt over mijn identiteit gaat. In Brussel heb ik me altijd als West-Vlaming gezien. Onze thuistaal bleef het West-Vlaams. Ook nu nog schakel ik aan de telefoon – soms tot verbazing van omstaanders – over in het West-Vlaams als ik één van mijn broers of mijn zus aan de lijn krijg. Ook al zitten daar ongetwijfeld heel wat klanken en woorden uit het Algemeen Nederlands bij.

En toen je wat ouder was, ben je toch nog even in West-Vlaanderen komen wonen?
Dat klopt. Toen ik 15 was, woonde ik in Brugge, terwijl mijn vader gouverneur was. Na zijn plotse dood in 1979, kort na zijn benoeming, leefde ik nog even met mijn moeder in Wevelgem. Ik liep toen school in het Sint-Amandscollege in Kortrijk. Het verlies van een jonge vader – mijn vader is maar 52 geworden – was een zware beproeving voor ons gezin.

In 2011 leek het erop dat je je vader zou opvolgen als gouverneur van West-Vlaanderen. Was het de herinnering aan je vader die je dreef?
Elk kind zoekt de ogen van zijn ouders, ook als ze er niet meer zijn. Psychologen zullen er dus wel het hunne van denken. Maar nee, ik was begeesterd om gouverneur van onze provincie te worden omwille van de job zelf. Een prachtige opdracht, sterk gericht op mensen en hun concrete ambities en zorgen. Een gouverneur moet ook heel wat mensen en bevoegdheidsniveaus doen samenwerken, en ik denk dat ik dat nogal goed kan. Maar uiteindelijk vroeg Wouter Beke me vrij uitdrukkelijk om toch nog voort te doen als minister en ik heb daar ja op gezegd. Eens een keuze is gemaakt, is het niet zinvol om er met te veel spijt op terug te kijken.

Zou je het ook in een andere provincie gedaan hebben?
Neen. Geen sprake van. Je kunt de jongen uit West-Vlaanderen halen. Maar niet West-Vlaanderen uit de jongen.

Zijn er bepaalde plaatsen die je je herinnert of waar je nog wel eens komt?
Mijn geboorteplek huisvest vandaag het rust- en verzorgingstehuis Sint-Camillus, waar mijn doopmeter nu leeft. Ik kom er af en toe op bezoek. Als ik het graf van mijn ouders bezoek, rijd ik ook wel eens langs de grootouderlijke woningen, uit een stukje nostalgie. En als je uit een grote familie stamt, met vele nonkels en tantes, heb je meteen ook een heel pak neven en nichten. Die zijn bijna allemaal in West-Vlaanderen gebleven. De laatste bij wie ik nog een gezellig glas ben gaan drinken, is mijn kozijn Frans Debonne, die in de pittoreske Priesterage in Zwevegem woont.

Als Vlaams welzijnsminister heb je nog een hele reeks zogenaamde VIPA-goedkeuringen kunnen afleveren. Voor onze provincie was dat een welgekomen inhaaloperatie wat betreft steun voor de zorg en welzijnsinfrastructuur. Stoort het niet dat het dan opvolgers zijn die de inhuldiging van een nieuw rusthuis kunnen meemaken?
Wie dat niet kan verdragen, begrijpt niet waar politiek over gaat. West-Vlaanderen had toen ook heel veel plannen in de steigers, en ik vind het net formidabel om zien hoeveel van deze plannen voor woonzorgcentra en ziekenhuizen ook in praktijk zijn omgezet. Al moet er in deze provincie ook veel aandacht gaan naar thuiszorg en ondersteuning van mantelzorgers. Daar is nog werk aan.

Als minister van buitenlandse zaken ontmoette je vast veel wereldfiguren. Zijn er personen die bijzondere indruk op je hebben gemaakt?
Zeker. Het was een beklijvende tijd. Meestal was ik te geconcentreerd op wat ik voor België voor elkaar wilde krijgen om er alle verdiende aandacht aan te geven. Maar het doet natuurlijk iets als je in een positie bent waarin je Hillary Clinton met een opmerking een hartelijke lach kunt ontlokken. Bij veel buitenlandse verplaatsingen, zeker de economische missies, was ik vaak in het gezelschap van West-Vlamingen, vermits daar nogal wat ondernemersbloed stroomt. Maar telkens ontmoette ik ook gewone, moedige mensen, leraars, zorgverstrekkers, allerlei personen die de wereld beter willen maken. En vaak genoeg… ging dat ook over mensen met West-Vlaamse wortels. (glimlacht)

Hoe ervaar je wonen in Brussel? Krijg je nooit zin om weer naar het relatief rustige Wevelgem terug te keren? Of helemaal op het platteland te gaan wonen?
Er scheelt iets aan de clichés over Brussel. Het is geen plek waar je je levensverwachting met tien jaar vermindert, waar je altijd verdwaalt en waar niemand je verstaat. Ja, Brussel is een beetje weerbarstig. Je moet haar wat tijd gunnen. Maar voor wie van internationale ontmoetingen houdt, is het een prachtkans. Studeren in Brussel is iets wat ik (Vanackere is sinds 1 oktober academisch beheerder van de KU Leuven voor de campus Brussel geworden, nvdr.) elke jonge mens wil aanraden.

Maar het klopt toch dat je zelf ook een appartement aan zee hebt?
Inderdaad! In Blankenberge, waar ik als kind al tijdens zomervakanties naartoe ging. Nu is het vooral een rust- en studeerplek tijdens weekends. In het leven is alles een kwestie van evenwicht. Vandaag vind ik die in de combinatie van de grootstad en van de zee, die trouwens op haar best is in de winter, als het strand je wat alleen-zijn gunt.

Van studeren gesproken: de afgelopen twee jaar haalde je met glans het diploma van master in de wijsbegeerte. Wat bracht je daartoe?
Senator zijn is in ons land niet langer een voltijdse bezigheid. Met mijn boek ‘De eerste steen’ over de zeven hoofdzonden had ik me al gewaagd aan wat filosofische overwegingen, en ik wilde dieper gaan. Je mag jezelf nooit wijsmaken dat je niets meer kunt bijleren. Ik heb ook met opzet een onderwerp voor mijn masterproef gekozen (de mei ’68-filosoof Gilles Deleuze en Karl Marx, nvdr) dat nogal veraf staat van mijn eigen christendemocratische intuïties. Dan leer je nog het meest.

Wil die passie voor het studeren dan zeggen dat de politieke ambitie aan het wegdeemsteren is?
Absoluut niet! (lacht)

Praktisch
De biecht van Steven Vanackere
Mieke Dumont en vier verrassingsgasten gaan op zoek naar de ziel van de ex-minister
Donderdag 26 november om 20u15 in OC De Stekke
Inkomprijs: 10 euro
Reservatie: cultuurcentrum@wevelgem.be of 056 43 34 95
Organisatie: bibliotheek en cultuurcentrum Wevelgem

vrijdag 9 oktober 2015

0

Presentatie 'Vergeten dagen' van Eveline Vanhaverbeke


"Er is een schaduwkant aan alles wat de zonne ziet," zong Gèsman toepasselijk op de presentatie van het nieuwste boek van Eveline Vanhaverbeke. Na twee historische romans, eentje over Gezelle en Rimbaud, eentje over George Sand en Chopin, pakt de schrijfster uit met een veel donkerder verhaal. Vanhaverbeke (44) geeft Franse les in het Guldensporencollege in Kortrijk. Ze levert met Vergeten dagen haar eerste literaire thriller af.

Wie het boek leest, krijgt pas laat zicht op wat Luc Vanhauwaert afgelopen zondag "het midden van de puzzel" noemde. Het fijne aan de boekvoorstelling in het Wevelgemse cultuurcentrum was dat ook de genodigden maar met mondjesmaat een idee kregen waar het verhaal over ging. Nadat schepen van cultuur Lobke Maes met gepast chauvinisme de Wevelgemse schrijfster had gefeliciteerd, las Eveline een eerste stukje voor.

We kregen de stem te horen van Gaston, een gewezen politiecommissaris, die terugblikt op het vermaledijde jaar 1983. "De waarheid is een constructie," klonk het gelaten. En: "Ik creëer die zelf wel." Gaston bleek een getormenteerde man die gestrand was "op een zucht van de waarheid", een rechercheur wiens vingers grepen "in het luchtledige".


In een fictief dorp in de Westhoek zijn drie mensen verdwenen. Gaston is een van de vijf stemmen die hun relaas mogen doen. Een van de vijf waarheden. Tussen die waarheden hangt een dubbele stilte. De stilte van de verdwijning, want het hele dorp zwijgt als vermoord, en de stilte van zij die getraumatiseerd door de feiten overblijven.

Vijf stemmen in plaats van een alwetende verteller, het is een procedé dat Claus' toepaste in De Metsiers, wat hij op zijn beurt had afgekeken van Faulkners As I Lay Dying. "Leuk om te doen?" vroeg radioman Luc Vanhauwaert in zijn gesprekje met de schrijfster. "Absoluut!" zei Eveline. "Zalig om vijf keer in iemand anders' hoofd te kunnen kruipen. Je hoeft geen rekening te houden met feiten, je kan je volledig verlaten op je fantasie. Soms komt je inspiratie wel eens droog te staan op die manier, maar ik heb genoten van de vrijheid om eens een echt fictieboek te kunnen schrijven."


Evelines Nederlandse uitgever, Marc van Gisbergen van uitgeverij Marmer, had in zijn inleidend praatje al met trots gemeld dat zijn redacteuren het West-Vlaams tintje van de tekst grotendeels hadden behouden. Al klonk dat niet meteen door in het tweede voorleesfragment, waarin een cafébazin in opvallend keurig Nederlands herinneringen ophaalde aan een handtastelijke filosoof. "Heb je geen universeler verhaal geschreven dan je zelf denkt?" vroeg Luc aan Eveline. De schrijfster leek niet overtuigd. Ze had het over de West-Vlaamse mentaliteit die ze absoluut tot uitdrukking had willen brengen. Hoe men hier met depressie omgaat bijvoorbeeld: "Doe stille voort." Of de omerta  zwijgen om iemand te beschermen. Het geslotene, kortom.

Wat Vanhaverbeke naar eigen zeggen had proberen te vermijden, was om personages als misdadigers neer te zetten: "In noodsituaties kiezen we instinctief uit drie reacties: vechten, vluchten of bevriezen. Wát we kiezen kunnen we niet op voorhand voorspellen." Daarom leefde ze op toen Luc het woord 'mededogen' liet vallen in het gesprek. "Dat is het grootste compliment dat je me kunt geven!"


Eveline was eerst wat beducht geweest voor een kritisch interviewer, maar Luc Vanhauwaert prees het boek. "De Engelsen zeggen wel eens, Don't judge a book by its cover, maar dat zou ik in dit geval wel doen. De cover is mooi, maar wat eronder zit is ook mooi." Aan die cover bleek een hele voormiddag druk mailverkeer vooraf te zijn gegaan. De uitgeverij blééf maar afbeeldingen doorsturen die de schrijfster helemaal niks vond. Maar het resultaat mag er uiteindelijk wezen. Kleurrijk. Doet wat denken aan de manier waarop John Everett Millais de verdrinkingsdood van Shakespeare's Ofelia heeft geschilderd.

Le (prèsque) tout Wevelgem littéraire was op het appel zondag: Eveline, maar ook dichter Philip Hoorne, schrijfster van een vuistdikke historische monografie Vera Hoorens en jeugdauteur Koen D'haene. Dus werd er snel een groepsfoto gemaakt. Met de mannen van Gèsman erbij, en burgemeester Jan Seynhaeve.

Én de schepen van cultuur, die in haar welkomstwoord had benadrukt hoe de gemeente zijn best doet om drempelverlagend te werken bij culturele activiteiten. Lobke prees het feit dat Eveline — "inwoner, vriendin van de bibliotheek en literair kunstenaar" — niet alleen talent had, maar ook met dat talent naar buiten bleef komen. Daarna bood ze namens de gemeente alle genodigden een goed glas aan.


woensdag 7 oktober 2015

0

Nieuw in Moorsele & Gullegem: de inleverbus!


Het was een verzuchting die af en toe de kop op stak bij jou, de lener. Hebben jullie geen inleverbus? Ik stond hier aan een gesloten deur en ik wou mijn materialen binnenbrengen. Wel, hier is-ie dan. In de filialen Moorsele en Gullegem kan je vanaf zaterdag je materialen kwijt in de inleverbus. In Gullegem vind je de bus naast de toegangsdeur van de bibliotheek. In Moorsele niet; daar staat hij bij de toegangsdeur van OC De Stekke. 

Let wel, de materialen worden pas ingenomen op het eerstvolgende moment dat het personeel werkt. Dát is dus de datum van inname waarmee een eventuele boete rekening zal houden. 


woensdag 30 september 2015

0

Nieuwe roman van Eveline Vanhaverbeke


In oktober verschijnt ‘Vergeten dagen’, de derde roman van de Wevelgemse auteur Eveline Vanhaverbeke.

Het is 2015. De gepensioneerde commissaris Gaston kijkt terug op een zaak die plaatsvond in het jaar 1983. Op een zomerdag zijn de tienjarige gehandicapte en zieke zoon van de kasteelheer, de zestienjarige dochter van een advocaat en een veertigjarige professor verdwenen. Ondanks intensief onderzoek heeft de commissaris nooit een aanknopingspunt kunnen vinden. Het enige element dat de drie verdwenen personen met elkaar in verband bracht, was dat ze alle drie aanwezig waren op een feest dat de kasteelheer gaf, de avond voor hun verdwijning.
Naarmate de geschiedenis zich ontvouwt, wordt duidelijk welk gruwelijk drama ten grondslag ligt aan de drievoudige verdwijning.

Eveline Vanhaverbeke schreef eerder ‘De kleur van de sterren’ (2010) en ‘De verborgen prelude’ (2013).
“‘Vergeten dagen’ is het boek dat ik altijd al heb willen schrijven,” zegt Eveline. “Nog voor mijn debuutroman verscheen, had ik een manuscript klaar in dit genre. Ik vertelde er over een dorp waar iemand verdwenen was en waar vele dorpelingen getekend waren door de gebeurtenissen terwijl ze de lippen stijf op elkaar geklemd hielden voor de buitenwereld. Voor ‘Vergeten dagen’ heb ik dat basisidee opnieuw gebruikt, maar ik heb er een totaal ander verhaal rond geweven en de West-Vlaamse mentaliteit van even slikken en daarna zwijgen nog sterker uit de verf doen komen.”

‘Vergeten dagen’ verscheen bij uitgeverij Marmer. Het is verkrijgbaar in de boekhandel en kan ontleend worden in de gemeentelijke bibliotheek.


vrijdag 25 september 2015

0

Tweedehandsverkoop

Zie je deze schraagtafels?


Zie je deze dozen?


Achter de schermen van de bibliotheek brengen we stilaan alles in gereedheid voor onze jaarlijkse tweedehandsverkoop

Maanden zijn we al in de weer met het wieden van verouderde boeken en cd's. De triomfantelijke terugkeer naar de bibliotheek in het park is een goede reden om nog eens grote schoonmaak te houden in onze collectie. Niet alles hoeft mee te verhuizen!

Al sinds de zomermaanden kon je snuisteren tussen twee kasten met afgevoerde materialen. Maar dat is maar proefertje, een fractie van wat we allemaal de deur uit doen. Van 10 tot 17 oktober kan je op de tweede verdieping van noodbib Ter Mote de echte tweedehandsverkoop doorploegen. 

Het wordt een XL-editie! Tijdens de openingsuren van de bib. De toegang is gratis. Alles moet weg aan 1 euro.


zaterdag 19 september 2015

0

Stem voor Verborgen parels!


Zin om een verborgen parel te ontdekken?

644 bibliotheekmedewerkers over heel Vlaanderen stemden in juni om uit een longlist een top 25 samen te stellen van boeken die niet de aandacht krijgen die ze verdienen.

Nu ben jij aan de beurt! Van 1 tot 18 oktober kan het publiek stemmen op www.verborgenparels.be.

Je hoeft het boek niet te hebben gelezen, want je kan op 2 manieren stemmen: "Dit boek kende ik nog niet, maar zou ik willen lezen" – "Dit boek heb ik gelezen en is een aanrader."

Alle 25 titels zijn in de hoofdbibliotheek, in filiaal Gullegem én in filiaal Moorsele te krijgen. Een selectie ligt op de bijbehorende boekenstand.

De boeken met de meeste stemmen verschijnen vanaf eind oktober in een gratis en tijdelijke Verborgen parels-app (dus enkel voor tablets en niet voor e-readers), gedurende 3 maanden. Gratis topromans lezen op je tablet, als dat niet mooi is.

De volledige lijst vind je hieronder!



Woesten, Kris Van Steenberge
De buitenkant van meneer Jules, Diane Broeckhoven
Het huis van de moskee, Kader Abdolah
Suikerspin, Erik Vlaminck
Wit is altijd schoon, Leo Pleysier
Joe Speedboot, Tommy Wieringa
De overgave, Arthur Japin
Problemski Hotel, Dimitri Verhulst
Over het kanaal, Annelies Beck
Vlucht, Johanna Spaey
Eén mens is genoeg, Els Beerten
Contrapunt, Anna Enquist
De bewaker, Peter Terrin
Taal zonder mij, Kristien Hemmerechts
Het onverwachte antwoord, Patricia De Martelaere
Meester Mitraillette, Jan Vantoortelboom
De Pruimelaarstraat, Louis Van Dievel
De stiefmoeder, Renate Dorrestein
Paddenkoppenland, Luc De Vos
Hard hart, Ish Ait Hamou
Iris was haar naam, Toni Coppers
De weldoener, P.F. Thomése
Birk, Jaap Robben
Wij, Elvis Peeters
Loerhoek, Bernard Dewulf



dinsdag 8 september 2015

0

Werf [17] : geometrisch abstract