dinsdag 8 december 2015

Bib in het park opent opnieuw de deuren: een verhaal van ontmoeting en beleving!

(uit de perstekst:)

In een bibliotheek staan cultuur, informatie, educatie en ontmoeting centraal. En ook in Wevelgem is dat niet anders. We kiezen volop voor kwaliteit en duurzaamheid, zowel binnen de bibliotheekwerking als in ons nieuwe bibliotheekgebouw dat zaterdag 12 december zijn deuren opent.


We willen inspelen op nieuwe noden en behoeften van onze inwoners. De core business van de bibliotheek ligt niet langer alleen bij het ontlenen van materialen. Veel mensen bezoeken de bibliotheek ook om te surfen op het net, de krant te lezen, interessante films te ontdekken, een activiteit mee te pikken, elkaar te ontmoeten, …. In de belevenisbibliotheek is ontmoeting een heel belangrijk onderdeel van een bibliotheekbezoek. De bib wil zich ook profileren als het aanspreekpunt om je wegwijs te maken in de informatiedoolhof onder de noemer ‘Stel je vragen in de bib’.

Deze inhoudelijke werking zien we vanaf nu ook vertaald in het gebouw. De uitbreiding van 300 m² (nu 2.000 m² in totaal) vergroot het gebouw niet alleen maar zorgt ook voor meer functionele ruimte. Deze extra ruimte vertaalt zich in een luchtige en speelse opstelling van de collecties, themahoeken, infobalies om je te begeleiden in je zoektocht naar informatie, een vernieuwde tentoonstellingsruimte, ruimte om te zitten, muziek te beluisteren, te lezen, te studeren, samen of alleen,… . De binneninrichting is een belangrijk aspect van deze verbouwing. Naast een zorgvuldige kleurenkeuze is ook gekozen voor accentverlichting, veel indirect buitenlicht, akoestiek gezinde materialen, veel en diverse soorten zithoekjes, lage rekken om het zicht op het park te behouden en véél ruimte. Om de gezelligheid helemaal compleet te maken zal een kop koffie kunnen genuttigd worden tijdens een bibliotheekbezoek.

Het nieuwe concept is functioneel voor evenementen in het park: een aantal afsluitbare ruimtes, waaronder het toiletblok, kunnen makkelijk open worden gesteld buiten de openingsuren van de bibliotheek. Hier spelen we sterk in op het multifunctioneel maken van een zelfs zo specifiek gebouw als een bibliotheekgebouw. De flexibele tentoonstellingsruimte geeft kansen om kwalitatieve tentoonstellingen aan te bieden in kruisbestuiving met andere gemeentelijke diensten, verenigingen en organisaties.


‘Bib in het park’ ontpopt zich als belevenisbibliotheek: ‘Bib in het park’ wil een plek zijn waar mensen zich thuis voelen, de nodige prikkels krijgen of net de stilte en de rust kunnen opzoeken. ‘Bib in het park’ wil de gebruiker centraal zetten. Door de automatisatie van de uitleen willen we enerzijds inzetten op de zelfredzaamheid van onze gebruikers en anderzijds is het onze taak om hen te begeleiden en wegwijs te maken in de beschikbare informatie. Weet je wel de slogan ‘Stel je vraag in de bib’! ‘Bib in het park’ wil zich verder profileren als één van de spelers in het culturele veld.

Het gebouw moet in voortdurende symbiose staan met zijn omgeving. De groene omgeving van het park wordt stap per stap heraangelegd om tot een mooi stukje natuur te komen met de bib als vaste waarde in dit geheel. Duurzaamheid: er werd gekozen voor een zeer goede energiewaarde (E < 60) wat te vergelijken is met de waarden voor nieuwbouw, terwijl voor renovatie geen verplichting wordt opgelegd.

Met de opening van dit nieuwe gebouw concentreert de fysieke werking zich nog op drie locaties. Bib in het park, filiaal Gullegem en filiaal Moorsele. Filialen Wijnberg en Posthoorn zijn vanaf de 1ste week van december gesloten voor het publiek en gaan verder als schoolfilialen. Op iedere locatie wordt de inleverbus geïntroduceerd. Deze extra dienstverlening zorgt ervoor dat boeken ook kunnen worden ingeleverd buiten de voorziene openingsuren. Andere gemeentelijke producten en diensten kunnen hier ook worden aangeboden (UiTPAS, verkoop huisvuilzakken, belastingen, …), maar ook een gevarieerd aanbod van workshops en lezingen organiseren in samenspraak met andere aanbieders.

Vanop deze locatie in het hart van onze gemeente wil de bibliotheek verder schrijven aan haar verhaal met ontmoeting en beleving als centrale thema’s.


Bij de vormgeving stond innovatie, een duurzaam karakter en efficiëntie voorop. Hierdoor beantwoordt het project aan de criteria van het Belfius-EIB-programma “Smart Cities & Sustainble Development” dat vorig jaar bij wijze van Europese primeur werd gelanceerd.

De vernieuwde bib in het park kwam tot stand in samenwerking met heel wat partners, onder andere: Architecten Vande Kerckhove | Archiles architecten bvba | Studieburo De Klerck nv | BM Engineering Bureau E-norm |Algemene ondernemingen Himpe | Potteau-labo nv.

0 reactie(s):